V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

23.04.2010. - Upriličena akademija povodom Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom stratištu Donjoj Gradini
U Domu kulture u Kozarskoj Dubici sinoć je upriličena akademija povodom 22. aprila- Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećom stratištu Donjoj Gradini.
Na akademiji je u prisustvu predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Republike Srpske, opštinskih zvaničnika i brojnih Dubičana prikazana poema "GradinaD", autora Sime Brdara, a koju je scenski uobličio pozorišni reditelj Aleksandar Pejaković. Poema je prikazana u pratnji Banjalučke filharmonije i hora "Sveti Platon banjalučki".
Na akademiji su takođe učestvovali i glumci Narodnog pozorišta RS. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Rade Ristović koji je bio u svojstvu izaslanika predsjednika republike rekao je ovom prilikom da zločin počinjen u Jasenovcu i Donjoj Gradini ima kvalifikaciju genocida i da to mora da prizna i današnja država Hrvatska. "To mora da prizna i današnja država Hrvatska, bar iz poštovanja prema stravično umorenim nevinim žrtvama i antifašistima", rekao je Ristović. On je u obraćanju velikom broju prisutnih istakao da istina i pravda moraju biti recept kako da se i poslije posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata pogleda u bolju budućnost. Ristović je podsjetio da je Međunarodna komisija za utvrđivanje istine o zločinu počinjenom u logoru Jasenovac utvrdila da je u njemu pogubljeno 700 000 nevinih ljudi, Srba, Jevreja, Roma i antifašista, te da stravičan podatak govori da je u ovom logoru stradalo više desetina hiljada djece što je najgnusniji oblik genocida. "Žrtve su i oni koji su preživjeli, jer to stravično iskustvo do danas nose u svojim srcima i sjećanjima bez obzira na to koliko je vremena prošlo", naglasio je Ristović. Načelnik opštine Kozarska Dubica Nino Jauz istakao je da su strahote zločina počinjenog u Jasenovcu sakrivane decenijama poslije Drugog svjetskog rata. "Istina nije bila istina, već priča koja je nekome odgovarala. Dužnost svakoga je da kaže koliko je srpski narod propatio i učinio u borbi protiv fašizma", rekao je Jauz. On je naglasio da svakodnevno treba njegovati uspomene na nevine žrtve logora Jasenovac, jer je to dužnost svih i podsjetio da je namera Vlade Republike Srpske i opštine Kozarska Dubica da uređenjem Spomen-područja Donja Gradina istina bude dostupna svima onima koji žele da je čuju.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi