V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

21.06.2010. - Pričinjene višemilionske štete
U opštini Kozarska Dubica formirane su komisije za procjenu šteta, na putnoj infrastrukturi, stambenim objektima i poljoprivrednom zemljištu, a koje su uzrokovane jakim nevremenom proteklog vikenda.
Prema riječima Nine Jauza načelnika opštine koji je danas izašao na teren i obišao ugrožena područja nevrijeme koje je zahvatilo Kozarsku Dubicu prije dva dana i poplave u ovoj godini pričinile su višemilionske štete usjevima, te stambeno-poslovnim i infrastrukturnim objektima.
"Prije ovog posljednjeg nevremana ovogodišnje štete od poplava samo na lokalnim putevima procijenjne su na 1,4 milion KM, a mnogo je veća šteta na poljoprivrednim usjevima gdje će prinosi biti prepolovljeni", rekao je Jauz.
On je naveo da je i dalje najugroženije područje Mjesne zajednice Međeđa, dodajući da je jutros zasjedao opštinski civilni štab.
“Najkritičnije područje ovih dana je uz donji obodni kanal na području Mjesne zajednice Međeđa gdje je juče došlo do izlijevanja rječice Rakovica i vode iz kanala. Situacija na terenu se konstantno prati i angažovane su ekipe na utvrđivanju dijela nasipa sa vrećama pijeska. Osim toga, ukoliko bude bilo potrebe izvršiće se evakuacija ugoženog stanovništva i uručiti im se materijalna pomoć”, rekao je Jauz i dodao da za sada nema potrebe za evakuisanjem stanovništva.
On je istakao da je sledeći korak rješavanje pitanja obodnog kanala kako bi se voda u ovakvim situacijama mogla preusmjeriti u staro korito rijeke.
“Čim se situacija stabilizuje opština će izdvojiti dio sredstava i tražićemo pomoć od “Vodoprivrede” da se izvrši spajanje donjeg obodnog kanala sa starim koritom rijeke kako se ovakve situacije ne bi ponavljale”, rekao je Jauz i dodao da će po prestanku kiše komisije izaći na teren da procijene štetu nastalu usljed ovog nevremena.
Prema riječima Đure Trubarca šefa Odsjeka civilne zaštite u Kozarskoj Dubici u Mjesnoj zajednici Međeđa poplavljeno 25 domaćinstava, školski, crkveni i ugostiteljski objekati, oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta, a takođe je usljed aktiviranja klizišta ugroženo domaćinstvo Šuvak Miodraga. “Usljed ove poplave za sada imamo evidenciju da je uginulo 15 prasadi i 100 komada peradi. Opštinski štab Civilne zaštite je odmah u noći između subote i nedjelju kada se desilo nevrijeme izašao na teren. Voda se izlila na dijelu putnog pravca Dubica-Gradiška i ugrozila 25 domaćinstava od čega je 8 njih bilo evakuisano”, rekao je Trubarac i dodao da su predstavnici Civilne zaštite, Vatrogasne jedinice i Policijske stanice cijelu noć bili na terenu, odnosno do 5 sati ujutru kada se voda povukla u koritio, te da je, takođe angažovana jedinica Civilne zaštite za spašavanje na vodi. On je podsjetio da su na teren, takođe izašli Stojan Banjac predsjednik Skupštine opštine, te načelnici Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti i Odjeljenja za urbanizam i sambeno-komunalne poslove.
U subotu naveče u razdoblju od 23 do 03 sata ujutru bio je obustavljen saobraćaj na putnom pravcu Kozarska Dubica - Gradiška uslijed velike količine mulja i blata koga je na pojedinim dijelovima bilo i više od pola metra.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi