V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

22.09.2010. - Manifestacija “Voće fest” održana u Kozarskoj Dubici
Danas je u Kozarskoj Dubici po prvi put upriličena privredno-turistička manifestacija „Voće fest“.
Manifestacija je upriličena na trgu ispred zgrade Opštine, a učestvovalo je dvadeset izlagača sa područja opštine.
Prema riječima Dragana Mataruge načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti koji je otvorio manifestaciju ove godine se obilježava desta jubilarna godina intenzivnog uzgoja voća na području opštine Kozarska Dubica.
“Na području opštine Kozarsak Dubica nalazi se oko 500 hektara zasada voća od čega 35 hektara zasada šljive. Radi se o intenzivnim zasadima gdje se uvode sistemi za navodnjavanje, protivgradne mreže, primjenjuje puna agrotehnika i smatram da tu imamo veliki potencijal kao opština. Lokalna uprava i načelnik resornog Odjeljenja radimo maksimalno na tome da podržimo poljoprivrednu proizvodnju i našim poljoprivrednim proizvođačima omogućimo što bolje uslove za njihovo privređivanje. Činjenica je da 50 odsto stanovništva ove opštine živi upravo na selu i ostvaruje egzistenciju putem poljoprivredne proizvodnje”, istakao je Mataruga i dodao da će opština i ubuduće podržati ovakve manifestacije.
Prema riječima Nade Grgača direktorice Turističke organizacije opštine Kozarska Dubica cilj je da ova manifestacija preraste u tradicionalnu.
“Ovo je prvi put da organizujemo “Voće fest” u Kozarskoj Dubici. Ovo je voćarski kraj i naša opština ima šta da pokaže kad je u pitanju ova oblast poljoprivrede. Među dvadest izlagača pored voćara imali smo i par izlagača meda i predstavnike SMŠ “Nikola Tesla” koji su izložili autohtone vrste voća”, rekla je Grgača.
Jedan od izlagača Aleksandar Banjac koji se bavi proizvodnjom vina i ima vlastiti vinograd ističe značaj ovakvih manifestacija, obzirom da je to način da ljudi koji se bave ovom vrstom posla prezentuju svoje proizvode.
“Vinogradarstvom sam se počeo baviti 2008. godine i to je pionirski projekat ovdje u krugu nekoliko opština. Dubica je bila vinogradarski kraj prije rata, međutim ta tradicija se izgubila. Iako je mlad voćnjak mi smo i ove godine imali berbu, a uzgajam sedam sorti grožđa na dva hektara zemljišta”, rekao je Banjac.
Milan Vidović koji je juče na “Voće festu” izlagao lješnjake i kupinovo vino kaže da deset godina uzgaja ove vrste voća, te da je organizacija ove manifestacije za svaku pohvalu.
Na “Voće festu” prisustvovao je i Dubičanin Miro Krnjajić koji za proizvodnju rakije viljamovke “Pecija” više puta nagrađivan, a na novosadskom sajmu dobio šampionsku zlatnu medalju u kategoriji ocjena kvaliteta zanatskog tipa proizvodnjeje. Manifestacija je organizovana pod pokroviteljstvom opštine Kozarska Dubica u organizaciji Turističke organizacije opštine i Odsjeka za poljoprivredu, a pod medijskim pokroviteljstvom Centra za informisanje i kulturu.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi