V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

13.04.2011. - Usvojena informacija o stanju u poljoprivredi
Skupština opštine Kozarska Dubica usvojila je juče na tematskoj sjednici informaciju o stanju u poljoprivredi kojom je poljoprivreda, sa svim svojim granama, označena kao strateški pravac razvoja opštine u narednom periodu.
"Imajući u vidu povoljne prirodne uslove i mogućnost razvoja više različitih oblasti poljoprivredne proizvodnje, trend poskupljenja hrane i mogućnost zapošljavanja, možemo, bez obzira na sve trenutne probleme, konstatovati da će poljoprivredna proizvodnja u narednom periodu biti značajan faktor razvoja opštine", obrazložio je načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Dragan Mataruga na tematskoj sjednici SO.
Mataruga je precizirao da se poljoprivredom na području opštine Kozarska Dubica bavi 2 500 domaćinstava, od čega je 2 180 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.
"Naši poljoprivrednici u velikoj mjeri koriste podsticajna sredstva Vlade Republike Srpske, a tokom prošle godine zalaganjem i čvrstim stavom opštinskog rukovodstva prekinut je nepovoljan trend davanja zemljišta u koncesiju poljoprivrednicima van opštine", naglasio je Mataruga. Prema njegovim riječima, na području Kozarske Dubice od 5 000 hektara državnog zemljišta u koncesiju i zakup dato je 2 885 hektara, a problem koncesija i dalje je aktuelan na području naseljenih mjesta Klekovci i Donje Sreflije.
"Problematiku u oblasti poljoprivrede čini i preostalo zaraslo državno zemljište, usitnjeni posjedi i slabi prihodi u ratarskoj proizvodnji i neorganizovan otkup proizvoda u povrtarstvu, ali izvanredne primjere imamo u intenzivnom razvoju voćarstva i stočarstva, gdje zahvaljujući preduzećima `Mlijekoprodukt` i `Unaplod` imamo potpuno zaokružen proizvodno-prodajni ciklus u tim granama poljoprivrede", rekao je Mataruga. U radu tematske sjednice SO Kozarska Dubica učestvovali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS, Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Agencije za uzgoj i selekciju u voćarstvu, direktori preduzeća iz oblasti proizvodnje i prerade poljoprivrednih proizvoda i brojni poljoprivrednici sa područja opštine. Sjednici su prethodila stručna predavanja na kojima su poljoprivrednicima predstavljeni Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela u ovoj godini, Pravilnik o razvrstavanju porodičnih poljoprivrednih gazdinstava na komercijalna i nekomercijalna gazdinstva i Kreditne linije IRB-a namijenjene poljoprivrednicima, nakon čega su najuspješnijim proizvođačima mlijeka uručeni sertifikati.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi