V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

13.04.2011. - Održana druga radna sjednica Omladinskog parlamenta
Danas je u opštini Kozarska Dubica održana druga sjednica Omladinskog parlamenta na kojoj su izabrani projekti mladih koji će se u ukupnom iznosu od 2877 KM finansirati iz budžeta opštine. Riječ je o projektima „Dječija pričaonica i igraonica“ koji će se realizovati u okviru Narodne biblioteke, „Ljetna učionica“ u Osnovnoj školi „Vuk Stefanović Karadžić“ i „Nabavka sredstava za rad“ u Osnovnoj školi „Majka Knežopoljka“.
Sjednici su prisustvovali Lidija Marković koordinator projekta Fondacije za edukaciju, ekologiju i demokratiju „FID“ i Ovesen Egil Oiving predstavnik grada Sandnes iz Norveške u kojem je prije 12 godina prvi put osnovan dječiji parlament, predstavnici opštine i direktori škola.
Nino Jauz načelnik opštine je ovom prilikom rekao da opština podržava sve projekte gdje su mladi uključeni u rad lokalne zajednice, te da je zadovoljan činjenicom da se mladi osposobljavaju za preuzimanje liderskih pozicija i odgovornosti. Prema njegovim riječima svakoj lokalnoj zajednici prioritet treba da budu mladi ljudi. „Želimo da Kozarska Dubica svakim danom bude ljepše mjesto za život. Nastojimo da svoje znanje i sposobnosti iskoristimo tako što ćemo omogućiti bolje uslove za život sadašnjim, ali i budućim naraštajima. Iza nas je jedan buran period kroz koji su prošli svi građani. Efekti ekonomske krize su, takođe, ostavili posljedice koje i danas trpimo, ali ako na pravi način iskoristimo ljudske resurse možemo zajedno da se organizujemo i realizujemo projekte koji će doprinijeti boljim uslovima za život“, rekao je Jauz.
On je naglasio da se projekti odnose na uređenje školskih objekata, rješavanje problema nezaposlenosti, te da se konkretno taj projekat odnosi na formiranje Poslovne zone „Lipova Greda“, rješavanje pitanja preduzeća koja su u stečaju, pitanja vodosnabdijevanja grada te drugih.
„U omladincima i predstavnicima Omladinskog parlamenta vidim buduće odbornike, opštinske funkcionere i kvalitetne menadžere“, rekao je Jauz.
Lidija Marković predstavnik Fondacije „FID“ iz Banja Luke je istakla da treba da se realizuju projekti koji su od značaja za mlade ali i za lokalnu zajednicu, te naglasila podršku Fondacije u njihovoj realizaciji.
Ovesen Egil Oiving predstavnik grada Sandnes je izrazio zahvalnost na pozivu i zadovoljstvo što prisustvuje sjednici ovog Omladinskog parlamenta, te naglasio da je u ovom norveškom gradu počeo sa radom dječiji parlament prije 12 godina i da u toj oblasti imaju dosta dobra iskustva.
„Mi vodimo brigu o mladima jer će oni kada ostarimo voditi brigu o nama. Razlog zašto smo osnovali dječiji parlament je taj da naučimo djecu da budu zainteresovani za donošenje bitnih odluka i za politiku. Želimo da vidimo te ljude u pravom parlamentu, te da odrasle podstaknemo da slušaju mlade ljude i shvataju ih ozbiljno“, rekao je Oiving.
On je ovom prilikom načelniku opštine uručio diplomu za izuzetno razumijevanje i doprinos u provođenju projekta i predsjednici Skupštine Omladinskog parlamenta Dejani Trkulja sertifikat. Projekat su podržali Ambasada Norveške, Narodna skupština i Vlada RS-e, Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport i Ministarstvo prosvjete i kulture.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA