V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

17.06.2011. - Ambasador Bocan-Harčenko počasni građanin Kozarske Dubice
Nino Jauz načelnik opštine Kozarska Dubica uručio je sinoć ambasadoru Ruske Federacije u BiH Aleksandru Bocan-Harčenku povelju "Počasni građanin opštine Kozarska Dubica".
Povelja je uručena kao znak zahvalnosti za iskazano poštovanje žrtvama fašističkog terora u Donjoj Gradini, za razumijevanje položaja srpskog naroda u BiH, za uravnoteženu politiku prema RS i u cilju razvijanja političkih, ekonomskih i kulturnih veza, te za njegovanje vijekovnih bratskih odnosa ruskog i srpskog naroda.
"Povelja počasnog građanina za mene je izuzetna čast, ne zbog moje malenkosti već zbog Rusije, ali prije svega obaveza da pronađemo načine saradnje i razvijemo ekonomsku, kulturnu i druge vrste saradnje između Kozarske Dubice i regiona, grada ili opštine u Rusiji", rekao je Bocan-Harčenko. On je učestvovao u radu svečane sjednice Skupštine opštine Kozarska Dubica na kojoj je brojnim prisutnim govorio na temu "Rusko-srpsko prijateljstvo" i razvoju političkih i ekonomskih odnosa između Ruske Federacije i Republike Srpske, sa posebnim osvrtom na mogućnost razvoja privrednih, kulturnih i drugih odnosa opštine Kozarska Dubica sa jednom od opština Ruske Federacije. "Očigledno je da su odnosi RS i Rusije u usponu, naročito na ekonomskom planu, što je i najvažnije. Stavovi RS i Rusije se poklapaju, postoje jake duhovne i emocionalne veze i poklapanje političkih stavova na osnovu razumijevanja pojma Dejtonskog sporazuma, koji je pravni osnov BiH", naglasio je ambasador Rusije u BiH. On je istakao da je Rusija, kao garant tog sporazuma, više puta tražila da se poštuje slovo Dejtona, a ne da to bude izgovor za nametanje odluka.
"Promjene Dejtonskog sporazuma moguće su samo uz ugovor i kompromis, a međunarodna zajednica mora biti partner vlastima RS i BiH", rekao je Bocan-Harčenko. Govoreći o stratištu Donja Gradina, koje se nalazi na teritoriji opštine Kozarska Dubica, on je istakao da se parastos i pomen na tom stratištu obilježava u isto vrijeme kada i Dan pobjede nad fašizmom u Rusiji, te da je moralna obaveza doći u Donju Gradinu i pokloniti se žrtvama.
"Obilježavanje ovih događaja od izuzetne je važnosti, kako za prošlost tako i za sadašnjost", naglasio je Aleksandar Bocan-Harčenko. Govoreći o motivima za uručenje povelje počasnog građanina Kozarske Dubice ambasadoru Ruske Federacije, načelnik opštine Kozarska Dubica Nino Jauz istakao je da je svima jasno da ambasador Harčenko "iskreno i sa srcem radi u interesu RS, a sa aspekta opštine Kozarska Dubica posebno se ističe njegovo poštovanje žrtava stratišta Donja Gradina". On je potvrdio da je sa Harčenkom razgovarao o budućoj saradnji Kozarske Dubice i nekog grada, opštine i regiona u Rusiji na polju privrede, kulture i sporta, te istakao da je u tom smislu konstatovano obostrano interesovanje. "Rezlutat boravka ruskog ambasadora u Kozarskoj Dubici biće saradnja naše opštine sa nekom od regija u Ruskoj Federaciji na privrednom, kulturnom i sportskom planu", rekao je Jauz.
On je istakao i da će podrška ruske ambasade poboljsati saradnju domaćih preduzeća koja su izvozno orjentisana prema ovoj zemlji, ali i drugih privrednih subjekata jer postoji zainteresovanost za dolazak ruskih investitora na područje opštine Kozarska Dubica u narednom periodu . Ruski ambasador je juče u pratnji domaćina iz Kozarske Dubice obišao plantažu voća preduzeća "Unaplod" i manastir "Moštanica".

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi