V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

04.08.2011. - Opštinska civilna zaštita dobila čamac za spašavanje
Milimir Doder, direktor Uprave Civilne zaštite Republike Srpske i Nino Jauz, načelnik opštine Kozarska Dubica, potpisali su danas ugovor o primopredaji motornog čamca za spasavanje na vodi koji će ubuduće služiti opštinskoj Civilnoj zaštiti. Jauz, koji je i komandant Opštinskog štaba Civilne zaštite, podsjećajući na probleme koji su nastali usljed prošlogodišnjih poplava, istakao je značaj nabavke dodatne opreme kojom se koristi Civilna zaštita.
"Ovaj čamac će svakako da poboljša bezbjedonosnu situaciju u slučaju poplava i drugih nepogoda. Postojanje Civilne zaštite, kako u opštini Kozarska Dubica tako i u Republici Srpskoj, najbolje je opravdano protekle godine kada smo imala velike probleme uzrokovane poplavama i kada smo morali da reagujemo kako bismo zaštitili prvenstveno ljudske živote, a potom imovinu i infrastrukturu", rekao je Jauz. On je istakao da je po završetku poplava Vlada RS obezbijedila 50 miliona evra kreditnih sredstava za izgradnju novih sistema za odbranu od poplava i sanaciju postojećeg, te da je preventivno djelovanje, radi sprečavanja budućih šteta, jedan od prioriteta. Prema Jauzovim riječima, šteta na području ove opštine, uzrokovana poplavama u proteklom periodu, procijenjena je na više 10 miliona KM. "Imamo štetu na stambenim objektima, štetu na infrastrukturi i na poljoprivrednim usjevima. Oko 1.200.000 KM je utrošeno na sanaciju šteta i popravljanje sistema zaštite od poplava, od čega je 600.000 KM opština dobila od Vlade RS i 600 000 je izdvojeno iz budžeta. Građanima koji su imali štetu na poljoprivrednim usjevima otpisane su obaveze u vidu regresiranog đubriva i goriva. U dogovoru sa mjesnim zajednicama išli smo u tom smjeru da sredstva koja smo dobili od Vlade usmjerimo na sanaciju i izgradnju sistema zaštite od poplava jer je besmisleno u suprotnom bilo šta raditi", rekao je Jauz. Milimir Doder, direktor Uprave Civilne zaštite Republike Srpske, izjavio je ovom prilikom da se permanentno prati situacija o pitanju Civilne zaštite u svim lokalnim zajednicama. "Imamo relevantne podatke na osnovu kojih donosimo određene zaključke i moram reći sve pohvale ovoj službi Civilne zaštite. Ono što ovdje nedostaje jeste dosta opreme i ronilački klubovi, a inače ovdje postoje mladi ljudi koji imaju neophodne sertifikate za rad i u tom smjeru upućujem sve pohvale i nastojimo da se upotpune uslovi za rad", rekao je Doder. Ono je ukazao na značaj ažurnosti Vlade RS i na tome što je prepoznala neophodnost preventivnog djelovanja. "Veoma mnogo novca je neophodno za nadoknadu štete koja je iznosila više od 140 miliona KM na području cijele RS. Vlada je uspjela interventnim sredstvima sa više od 20 miliona KM da odmah reaguje, što je bilo izuzetno dobro. Prepoznat je problem i sad se ulaže u preventivu, odnosno u izgradnju vodozaštitnih objekata, čišćenje korita, pravljenje većih propusta i slično", rekao je Doder.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi