V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

21.09.2011. - NAJAVA: Predstavljanje investicionih mogućnosti opštine Kozarska Dubica na Investicionoj konferenciji
Opština Kozarska Dubica će sutra i prekosutra učestvovati na Investicionoj konferenciji koju organizuje Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, pod generalnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.
Konferencija nosi naziv “ Strana ulaganja u Republiku Srpsku”, a biće održana u Banjoj Luci i na Kozari.
Prema riječima Nine Jauza načelnika opštine Kozarska Dubica je jedna od pet opština u Republici Srpskoj koja će imati priliku da se prezentuje na konferenciji i to u sektoru prehrambene industrije.
“Prezentacija u prvi plan ističe stratešku opredjeljenost opštine Kozarska Dubica za razvoj prehrambene i prerađivačke industrije uz najbolje korištenje prirodnih potencija za razvoj poljoprivrede na području opštine. Predstaviće se i dosadašnje strane i domaće investicije u dubičku privredu, te mogućnosti koje se pružaju investitorima u poslovnoj zoni “Lipova Greda””, rekao je Jauz.
Na konferenciji koja će okupiti više od 350 učesnika sa evropskog, američkog i azijskog kontinenta biće predstavljena investiciona ponuda i uslovi poslovanja u RS u četiri sektora, i to energetski, metaloprerađivački, prehrambeni i turistički.
"Poznato je da Kozarska Dubica, kao i druge potkozarske opštine imaju optimalne prirodne uslove za razvoj poljoprivrede koji su u velikoj mjeri iskorišteni u sektorima ratarske proizvodnje, stočarstva, a u posljednjih nekoliko godina naročito voćarstva", rekao je načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Dragan Mataruga.
On je objasnio da na području opštine postoje i prerađivački kapaciteti koji gotovo u potpunosti obezbjeđuju otkup poljoprivrednih proizvoda - najveća mljekara u BiH preduzeće "Mlijekoprodukt", preduzeće "Hemijska prerada kukuruza" Draksenić i preduzeće "Unaplod" koje se bavi proizvodnjom, otkupom, preradom i plasmanom voća i povrća.
"Kompanija `Unaplod` vrši otkup voća prve klase kvaliteta, pa se na području opština Kozarska Dubica, Prijedor i Gradiška javlja tržišni višak od oko 30 000 tona ploda jabuke druge i treće klase. Upravo u toj činjenici vidimo veoma povoljnu mogućnost za potencijalne investitore, zaiteresovane za sektor prerade hrane", obrazložio je Mataruga.
On je naglasio da je dodatna prednost opštine Kozarska Dubica postojanje poslovne zone "Lipova Greda" koja je locirana na magistralnom putu Kozarska Dubica-Gradiška u blizini Graničnog prelaza Donja Gradina i samo 20 kilometara udaljena od autoputa Zagreb-Beograd. Prema njegovim riječima, opština Kozarska Dubica odlučila je da investitorima koji budu ulagali u poslovnu zonu "Lipova greda" ponudi stimulativne cijene građevinskog zemljišta, čime nastoji da poveća broj novih radnih mjesta i privredni razvoj ove lokalne zajednice. "Osim toga, popust na cijene građevinskog zemljišta određivaće se na osnovu toga koliko će potencijalni investitor zaposliti novih radnika, kolika je vrijednost investicije, te kojom djelatnošću se bavi. Konkretno, za investitore koji namjeravaju zaposliti više od 150 radnika predviđen je popust od 40 odsto", rekao je Mataruga, navodeći da su posebne beneficije za pokretanje poslova namijenjene za one koji pokrenu pogon za preradu poljoprivrednih proizvoda koji će angažovati lokalne kooperante. On je precizirao da se predviđena umanjenja obračunavaju kumulativno, te je moguće da investitor dobije popust na cijenu zemljišta i do 90 odsto, dodajući da je lokalna vlast u Kozarskoj Dubici potencijalnim investitorima smanjila komunalne naknade za 50 odosto i izrazila spremnost da investitorima u poslovnoj zoni "Lipova Greda" pruži potrebnu administrativnu, tehničku i logističku podršku. “Očekujemo da investitori na osnovu naše prezentacije uoče sve prednosti ulaganja u Kozarsku Dubicu", rekao je Mataruga i dodao da je za učesnike konferencije pripremljen promotivni materijal na srpskom i engleskom jeziku.
Na konferenciji će investitorima iz celog sveta biti predstavljeno na desetine projekata u RS iz oblasti proizvodnje hrane, energetike, turizma, metaloprerađivačke industrije, automobilske industrije, vojne industrije i drugih.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi