V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

03.10.2011. - Potpisani kooperantski ugovori za otkup malina
U opštini Kozarska Dubica danas su potpisana 24 kooperantska ugovora između poljoprivrednih proizvođača koji su se odlučili za podizanje zasada malina i Zadruge “Agromerkantilija”. Ovim ugovorom je definisano da se SPZ “Agromerkantilija” iz Velike Kladuše obavezuje da će od kooperanata, u periodu od 2011. do 2021. godine, vršiti otkup ploda maline po klasama, po tržišnoj cijeni. Osim toga kooperantima će biti obezbijeđena stručna pomoć kako bi se proizvodnja odvijala u skladu s evropskim standardima.
Prema riječima Nine Jauza načelnika opštine za 2011. godinu pripremljen je program za podsticaj razvoja poljoprivrede, a time je obuhvaćen i projekat “Podizanje zasada maline”.
“Ljudi koji su se opredijelili da podignu zasade maline dobiće kompletan repromaterijal besplatno, odnosno bez novčanog ulaganja, a vrijednost materijala će da vrate “Agromerkantiliji” kroz gotov proizvod. Ono što se očekuje od proizvođača jeste da slijede upute stručnjaka kako bi se dobio zadovoljavajući kvalitet ploda koji će biti otkupljen od strane “Agromerkantilije” s kojom je potpisan ugovor o otkupu”, rekao je Jauz. Prema njegovim riječima sadnju malina subvencioniše opština Kozarska Dubica i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.
“Oština Kozarska Dubica je u svom Razvojnom programu obezbijedila sredstva za ovaj projekat u iznosu od 20 000 KM za 2011. godinu u vidu podsticaja i to u maksimalnom iznosu od 500 KM po dunumu, a resorno ministarstvo podizanje zasada maline subveniše sa 40 odsto sredstava”, rekao je Jauz i dodao da će se pod zasadom maline za deset dana naći 5 hektara zemljišta. On je naglasio da je namjera lokalne vlasti da proizvođačima pomogne da kroz ovaj projekat obezbijede sebi zmačajna sredstva za egzistenciju.
Adis Džanić zamjenik direktora “Agromerkantilije” je rekao da je opština Kozarska Dubica jedna od rijetkih opština koja na ovakav način podstiče svoje stanovnike, odnosno da daje novčanu naknadu za podizanje zasada maline.
Odsjek za poljoprivredu opštine Kozarska Dubica je ovom prilikom organizovao za poljoprivredne proizvođače stručno predavanje na temu “Podizanje zasada maline”.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 6-2
  Da li ste zadovoljni dinamikom modernizacije puteva i ulica na podrucju opštine Kozarska Dubica?

  Da
  Ne
  Anketa 6-1
  Da li placate komunalnu naknadu?

  Da
  Ne