V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

03.11.2011. - Potpisan ugovor o saradnji
Potpisivanjem ugovora o saradnji, koje je obavljeno danas, opština Kozarska Dubica je ozvaničila učešću u drugoj fazi projekta “Opštinski program upravljanja otpadom u BiH”.
“Opština Kozarska Dubica je na prijedlog Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske prihvatila učešće u drugoj fazi ovog projekta koji je finansiran od strane Ambasade Švedske posredstvom Švedske međunardone agencije za obnovu i razvojne, a provodi ga konsultatntska kuća Grontmij iz Švedske i Danske. Program obuhvata podizanje kapaciteta ljudskih resursa treninzima i izradu opštinskih planova upravljanja otpadom koji bi bili usklađeni sa direktivama Evropske unije i najboljim praksama”, rekao je Nino Jauz načelnik opštine nakon potpisivanja ugovora. On je naglasio da podržavajući ovakve i slične projekte lokalna vlast želi da unaprijedi ovu oblast, te da se kvalitetnim upravljanjem otpadom poboljša finansijska dobit komunalnog preduzeća i očuva ekološki zdrava sredina. Prema njegovim riječima opština Kozarska Dubica kao i druge opštine u okruženju tretman i odlaganje otpada vrši na prevaziđen način. “U svijetu se daleko dalje otišlo kada je riječ o odlaganju otpada. Činjenica je da se taj isti otpad kroz reciklažu može staviti u funkciju, bilo da je riječ o plastici, željezu ili nekom drugom materijalu”, reako je Jauz i dodao da je problem u ovoj oblasti nedostatak finansijskih sredstava. On je rekao da su budžeti opština takvi da lokalne zajednice nisu u prilici da samostalno stvore finansijsku konstrukciju kako bi se uspostavio sistem upravljanja otpadom na evropskom nivou. “Za nas je značajno da se na ovaj način krene u realizaciju pravljenja programa koji bi definisao na koji način da se upravlja otpadom, a onda bi se krenulo u konkretne projekte i iznalaženje finansijskih sredstava”, rekao je Jauz i naglasio da ovaj program ima i finansijsku komponentu u okviru koje će opštinama biti odobrena sredstva za nabavku opreme za realizaciju zacrtanih ciljeva.
Gunar Linder voditelj tima na realizaciji ovog programa je rekao da je sa opštinom Kozarska Dubica započeta zajednička platforma o sardadnji, a koja će biti zasnovana na aktivnostima vezanim za upravljanje otpadom u ovoj regiji. On je naglasio da je zadovoljna dosadašnjom saradnjom, te da je u Kozarskoj Dubici u Hotelu Zepter u prisustvu predstavnika pet opština upriličen dvodnevni seminar o radu na zajedničkoj platformi za buduću saradnju.
Uz Kozarsku Dubicu u drugu fazu projekta “Opštinski program upravljanja otpadom u BiH” uključene su opštine Kostajnica, Prijedor, Novi Grad i Oštra Luka.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi