V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

01.11.2011.- Potpisan sporazuma o partnerstvu između Kozarske Dubice i hrvatske opštine Dvor
Sporazum o partnerstvu između opštine Kozarska Dubica i hrvatske opštine Dvor, a vezano za ralizaciju projekata prekogranične saradnje BiH i Hrvatske koji se odnosi na zbrinjavanje otpada uz rijeku Unu, potpisan je danas u Kozarskoj Dubici.
” Suština projekta je zbrinjavanje, efikasno korištenje i priprema održivog modela upravljanja otpadom uz rijeku Unu. Ovo je nastavak jednog projekta koji mi već realizujemo, a to je projekat međugranične saradnje “Una jedinstveni resurs održivog razvoja”. Rijeka Una predstavlja jedan veliki potencijal kako u turizmu tako i u zdravom životu stanovništva na ovom području. Projekat će biti upućen prema IPA programu prekogranične saradnje s obzirom da je urađen kvalitetno u skladu sa standardima koje zahtjeva Evropska Komisija”, rekao je Nino Jauz načelnik opštine Kozarska Dubica i pojasnio da je funkcionalno vodeći aplikant u projektu opština Kozarska Dubica, a aplikant sa hrvatske strane opština Dvor.
On je rekao da su partneri u realizaciji projekta sa BiH strane opštine Kostajnica i Novi Grad, a sa hrvatske strane Grad Kostajnica, Hrvatska Dubica, Sisačko-moslavačka županija i LAG “Una” s kojima je, takođe, potpisana izjava o partnerstvu.
Nikola Arbutina načelnik opštine Dvor je istakao da je riječ o kvalitetnom projektu, te da je rijeka Una prepoznata kao bitan faktor razvoja turizna i kao ekološki faktor.
Prema riječima Marka Čolića načelnika opštine Kostajnica kroz ovakve projekte zajdeničkim snagama se uspijeva doći do sredstava IPA fondova.
Ranko Dabić, zamjenik načelnika opštine Novi Grad kaže da je ova opština prepoznala značaj projekta, te da će se njegovom realizacijom poboljšati upravljanje otpadom uz rijeku Unu.
Budžet projekta je oko 400 000 eura, a njime je predviđena, između ostalih aktivnosti, nabavka mehanizacije za zbrinjavanje otpada i kontejnera za stvaranje komposta za komunalna preduzeća i prikupljanje biološki-razgradivog otpada za domaćinstva.
Amir Idrizović direktor Lokalne agencije za razvoj je pojasnio da će se odgovarajućim mašinama, koje budu nabavljene sav otpad i dijelovi rastinja prilikom čišćenja obala Une, usitniti i kompostirati.
”Centralne kompostere dobiće svaka od navedenih šest opština, kojima će upravljati komunalna preduzeća, a slične manje mašine dobiće i po pet poljoprivrednih damaćinstava iz svake opštine, koji će kompost koristiti kao prihranu za povrće, voće ili cvijeće. Kroz ovaj projekat biće očišćeno i uređeno ukupno 18 km s obje strane rijeke Une, odnosno svaka će opština urediti 3 km obale, širine 30 metara obalnog pojasa. Takođe, projektom je predviđena i obuka učesnika, odnosno radnika u komunalnim preduzećima, te poljoprivrednika koji će dobiti kompostere, a budući da projekat predviđa uključenje šire javnosti, planirano je da se u neke akcije uključe i učenici osnovnih i srednjih škola”, pojasnio je Idrizović i dodao da će ralizacija projekta krenuti sledeće godine, a trajaće 18 mjeseci.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi