V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

17.04.2012. - Visoka izraelska delegacija na pomenu u Donjoj Gradini
Godišnjem pomenu žrtvama ustaškog terora u Spomen-području "Donja Gradina" 22. aprila prisustvovaće visoka državna delegacija Izraela, koju će predvoditi ministar turizma Stas Misežnjikov.
"Već tradicionalno prisustvo Izraelaca godišnjim pomenima u Spomen-području `Donja Gradina` ove godine biće na najvišem nivou do sada. Zvaničnu državnu delegaciju prvi put predvodiće ministar turizma Stas Misežnjikov, koji će govoriti na skupu", izjavio je danas Srni pomoćnik šefa Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Aleksandar Nikolić.
Pomenu u Donjoj Gradini prisustvovaće i delegacija Modina, grada partnera Banjaluci, na čelu sa gradonačelnikom Haimom Bivasom.
"Ova delegacija uveličaće i obilježavanje Dana grada Banjaluke, koji se ove godine poklapa sa parastosom jasenovačkim žrtvama, a dvojica gradonačelnika zajednički će položiti vijenac jasenovačkim mučenicima", rekao je Nikolić.
Pomenu će prisustvovati i 28 članova Plivačkog kluba "Makabi park Majim Reut" iz Modina, koji, između ostalog, učestvuju i na Međunarodnom plivačkom turniru "Banjaluka open 2012", koji će biti održan 21. i 22. aprila.
"Od eminentnih ličnosti iz Izraela pomenu će prisustvovati i nekoliko akademskih radnika, advokata i novinara, među kojim svakako treba izdvojiti profesora Rafaela Izraelija sa Trumanovog instituta Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu", ističe Nikolić.
Sve masovnije, sadržajnije i institucionalnije izraelsko prisustvo pomenima u Spomen-području "Donja Gradina" rezultat je dugogodišnjih napora Predstavništva Republike Srpske u Izraelu, pod rukovodstvom šefa Predstavništva Arija Livnea, da se na temeljima zajedničkog stradalništva tokom Drugog svjetskog rata i strahovlade NDH gradi raznovrsna bilateralna saradnja Republike Srpske i Izraela.
"Srbi, Romi i Jevreji bili su ciljane grupe genocida u jasenovačkom paklu i stoga je internacionalizacija pomena u Donjoj Gradini kroz izraelsku prizmu prirodna i neophodna", kaže Nikolić.
Nikolić ističe da uvrštavanje izučavanja holokausta u pedagoški program srednjoškolskog obrazovanja u Republici Srpskoj, te osmišljavanje multidisciplinarnog izučavanja stradanja srpskog naroda tokom tog perioda predstavljaju realizaciju dogovorenog tokom januarske zvanične posjete predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Izraelu.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi