V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

18.08.2012. - U POSLOVNOJ ZONI “LIPOVA GREDA” OTVORENA FABRIKA ZA PRERADU VOĆA I POVRĆA
U poslovnoj zoni "Lipova Greda" u Kozarskoj Dubici večeras je otvorena novoizgrađena fabrika za preradu voća i povrća preduzeća "Eko-Bel" iz Laktaša. Vrijednost ove investicije, koja je ujedno i prvi poslovno-prerađivački objekat u poslovnoj zoni, u prvoj fazi iznosi 3,5 miliona KM, a podrazumijeva poslovanje agro-centra za otkup i preradu voća, povrća, začinskog i ljekovitog bilja, šumskih plodova i gljiva.
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević rekao je da će otvaranje objekta preduzeća "Eko–Bel" dati novi inpuls privredi Srpske jer je proizvodnja i investiranje jednako razvoju Republike Srpske.
"Mene kao ministra posebno raduju ovakvi događaji, jer danas prisustvujemo i otvaranju jedne poslovne zone u RS i to je dobar primjer kako jedna lokalna zajednica brine o svom razvoju i građanima", rekao je Kovačević.
On je dodao da je Vlada RS podržavala i da će i dalje podržavati takve projekte i ocijenio da je poslovna zona u Kozarskoj Dubici jedna od najperspektivnijih u Srpskoj i primjer kako treba da se organizuju poslovne zone.
Kovačević je rekao da je posebno zadovoljan što je prvi investitor iz Republike Srpske.
Vlasnik predeuzeća "Eko-Bel" Vladimir Šušnjar izjavio je da je uvjeren u uspjeh novootvorenog preduzeća u Kozarskoj Dubici, koje će sa 15 zaposlenih radnika u prvoj fazi proizvodnje poslovanjem obuhvatiti više od 800 kooperanata iz ove i susjednih opština.
"Kozarska Dubica je od svih opština s kojima smo pregovarali ponudila najkvalitetnije uslove, jer smo ovdje u poslovnoj zoni dobili sve što nam je potrebno da napravimo dobar proizvodni pogon, a uz to ovdje imamo idealne prirodne uslove i blizinu granice s Hrvatskom", objasnio je Šušnjar.
On je precizirao da će se proizvodnja u Kozarskoj Dubici bazirati na otkupu i preradi voća, prvenstveno sušene šljive, povrća, začinskog bilja i drugog, a da je u okviru preduzeća izgrađena najsavremenije sušara, te da će biti ispunjeni svi standardi u proizvodnji tako da proizvodi "Eko-Bela" mogu bezbijedno da idu na evropsko tržište.
Šušnjar je najavio da će najveći dio proizvoda biti plasiran na inostrana tržišta zapadne Evrope, te u Izrael sa kojim preduzeće ostvaruje dobre poslovne kontakte.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Nino Jauz izjavio je da je otvaranje prvog objekata u poslovnoj zoni "Lipova Greda" predstavlja rezultat rada i zalaganja te opštine u posljednje tri i po godine na formiranju i kreiranju poslovne zone.
"Investicija `Eko-Bela` je izuzetno značajna za Dubicu jer će ona pored direktnog zapošljavanja kroz kooperantski odnos obezbjediti egzistenciju većeg broja ljudi iz naše opštine", rekao je Jauz.
On je dodao da, odlično locirana poslovna zona u Kozarskoj Dubici svim investitorima, po najpovoljnijim uslovima nudi uređenu infrastrukturu, pomoć pri dobijanju potrebnih dozvola za gradnju i podsticajnih mjera. "Naš plan je da se u narednom srednjoročnom periodu ovdje izgrade još najmanje četiri fabrike, tako da će poslovna zona `Lipova Greda` biti značajna ne samo za Kozarsku Dubicu, nego i za cijelu regiju", zaključio je Jauz. Otvaranju objekta peduzeća "Eko-Bel" u Kozarskoj Dubici prisustvovao je i savjetnik predsjednika Republike Srpske Arie Livne, koji je u ime predsjednika Srpske Milorada Dodika i lično ime, čestitao investitorima i lokalnoj zajednici na kvaliteno osmišljenom i realizovanom projektu.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi