V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

28.09.2012. - Jauz: Kozarska Dubica je kapija prema Evropskoj uniji (Srna - 28.09.2012, 08:15)
Načelnik opštine Kozarska Dubica Nino Jauz ističe da je potrebno obezbijediti ambijent za otvaranje novih radnh mjesta i novih preduzeća, za šta je preduslov sređivanje infrastrukture.
On u intervjuu Srni naglašava da se krenulo sa projektom formiranja Poslovne zone "Lipova greda", rekonstrukcijom puteva, sa postavljanjem javne rasvjete, te vodovodne i kanalizacione mreže - da bi prvo bila sređena infrastruktura, a potom će uslijediti dolazak investitora.
"Hrabro smo krenuli u realizaciju bitnih i kapitalnih projekata. Uspjeli smo u našu opštinu investirati 32 miliona KM, a da smo pri tome samo šest miliona obezbijedili iz kredita, a 13 miliona iz redovnih budžetskih sredstava i grantova Vlade Srpske i drugih nivoa vlasti", ističe Jauz.
On posebno navodi otvaranje nove fabrike u Poslovnoj zoni, jer će tako doći inostrani investitori. Namjera je da Kozarska Dubica postane grad studenata.
"Ova opština je kapija prema Evropskoj uniji i predstavlja teritorijalnu prednost, uz blizinu autoputa, a to ćemo iskoristiti, poručuje Jauz.
Prema njegovim riječima, u protekle četiri godine Dubica je postala otvorena sredina i ide ka tome da pređe u red razvijenih opština.
Garancija za ovaj cilj jeste svakako činjenica da je od preuzimanja vlasti 2008. do danas na području opštine asfaltirano 60 kilometara seoskih puteva, osam kilometara gradskih ulica, izgrađeno sedam kilometara kanalizacione mreže, te postavljeno 25 kilometara javne rasvjete.
Početkom ovog mjeseca raspisan je konkurs za izbor izvođača radova prve faze izgradnje vodovodnog sistema "Komlenac" u Kozarskoj Dubici i time je početa realizacija najvećeg kapitalnog projekta kojim će biti riješen decenijski problem grada. Vrijednost ovog projekta je 11 miliona KM, a sredstva su obezbijeđena od Evropske investicione banke, evropskih fondova i opštine Kozarska Dubica.
"Zahvaljujući podršci predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Vlade Aleksandra Džombića, ova opština je doživjela progres. Moram da naglasim da je podrška republičke vlasti neizostavna kada je riječ o projektima usmjerenim ka razvoju", naveo je Jauz.
On na izborima u Kozarskoj Dubici očekuje ubjedljivu pobjedu SNSD-a i napominje da je ta stranka dolaskom na vlast otvorila opštinu prema Republici Srpskoj i prema susjednim državama.
"Ova opština je prije toga bila zatvorena, saradnja sa republičkim vlastima bila je svedena na minimum zbog ličnih razloga pojedinaca i prijetila je krajnja stagnacija i vraćanje na nivo razvijenosti u poslijeratnom periodu, krajem devedesetih godina prošlog vijeka", podsjeća Jauz.
Na to ukazuju činjenice da je iz opštine izmješten Osnovni sud, Šumsko gazdinstvo, rad Graničnog prelaza "Donja Gradina" nije bio osposobljen za robni transport, a funkcionisanje mnogih preduzeća stavljeno je na margine.
Nova vlast je vratila Sud, Šumsko gazdinstvo, pokrenula inicijativu da se otvorili granični prelaz za robni transport i započela projekte koji su doprinijeli stvaranju kvalitetnog privrednog ambijenta i jednim dijelom osposobila nova radna mjesta.
"Pri tome mislim na radna mjesta u 'HPK Draksenić' - osposobljena pokretanjem nove proizvodne linije, izgradnju preduzeća 'Eko-bel' u Poslovnoj zoni i na radna mjesta u nekadašnjoj 'Mehanici' nakon stečajnog postupka", zaključio je Jauz.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi