V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

28.01.2013. - Dogovorena prezentacija privrednih potencijala opštine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima
Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Aleksandar Dragičević razgovarao je danas u Kozarskoj Dubici sa načelnikom Milom Zlojutrom i njegovim saradnicima o privrednim potencijalima opštine.
„Ovo će biti praksa i u budućem periodu da koristimo naše diplomatske predstavnike umjesto da sami putujemo s namjerom prezentacije i pronalaženja potencijalnih investitora“, rekao je Mile Zlojutro načelnik opštine nakon razgovora sa ambasadorom. On je naglasio da su ovom prilikom dogovorene konkretne smjernice za buduću saradnju sa akcentom na poljoprivredu i proizvodnju hrane, te u oblasti zdravstva u smislu eventualnih donacija. „Obišli smo nekoli privrednih kolektiva za koje pretpostavljamo da bi mogli biti interesantni investitorima. Preduzeće „Unaplod“ je dobar primjer preduzeća koje se bavi proizvodnjom voća i ima najveću ULO hladnjaču na Balkanu i time se možemo pohvaliti i ponuditi proizvode arapskom tržištu. Očekujem da je ovo vid jedne dobre saradnje, a ovakva vrsta rada biće praksa i u buduće, te ćemo koristiti i druge diplomatske predstavnike do kojih uspijemo doći“, rekao je Zlojutro.
Aleksandar Dragičević ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je ovom prilikom zahvalio načelniku Zlojutro i poslaniku Banjac što su mu omogućili da zajedno sagledaju mogućnosti privredne saradnje i plasiranja proizvoda sa područja Republike Srpske, odnosno opštine Kozarska Dubica u Ujedinjene Arapske Emirate. „Sigurno je da je ekonomska diplomatija jedan od najznačajnijih elemenata diplomatije u svijetu i u tom kontekstu nastojaću da sarađujemo. Mi ćemo sačiniti jedan biznis plan koji ćemo plasirati u Ujedinjene Arapske Emirate gdje ću ja imati adekvtne sagovornike i nastojaćemo da njihov kapital i investicije dovedemo u ove krajeve. Tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata je veoma rašireno i ono apsorbuje sve ali intencija je na poljoprivredi i proizvodnji hrane“, rekao je Dragičević i dodao da bi trebalo da delegacija BiH treba u martu posjeti Ujedinjene Arapske Emirate.
Darko Banjac poslanik u Narodnoj Skupštini RS je rekao ovom prilikom da je ova opština među prvima u Republici Srpskoj koja je krenula sa praksom da koristi diplomatske mreže za prezentaciju potencijala lokalne zajednce stranim investitorima. „Ocijenili smo da bi investotori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata mogl biti zainteresovani za ulaganje u Kozarsku Dubicu jer ova opština ima razvijenu poljoprivredu u svim oblastima, odnosno voćarstvu, stočarstvu i drugima. Investitori su zainteresovani da ulažu u novu proizvodnju i da kupuju postojeće pogone radi sto postotnog izvoza u Emirate. Mislim da će ova posjeta ambasadora i projekti koje će ponijeti sa sobom uroditi plodom“, rekao je Banjac i dodao da je posredstvo diplomatskih mreža i predstavništava RS-e u inostranstvu najrealniji način da se dovedu određeni investitori sa određenim prjektima. Ovom prilikom ambasador je u pratnji načelnika i saradnika obišao voćnjak preduzeća „Unaplod“ i „Bioplod“ koji je začetak plasteničke proizvodnje na području opštine.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi