V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

20.03.2013. - Održana centralna javna rasprava o Nacrtu budžeta
Danas je u Kozarskoj Dubici održana centralna javna rasprava o Nacrtu budžeta ove opštine za 2013. godinu, a kojim su predviđeni ukupni prihodi u iznosu od 10. 117.850 KM.
Mile Zlojutro načelnik opštine je ovom prilikom istakao da će svi budžetski korisnici u skladu sa prilivima dobiti sredstva planirana budžetom, osim ukoliko dođe do nepredviđenih okolnosti kao što je blokiranje budžeta.
U prisustvu predstavnika javnih preduzeća, ustanova, nevladinih organizacija i udruženja, načelnik Zlojutro, zamjenik načelnika Ljubomir Marjanović i načelnik Odjeljenja za finansije, računovodstvo i naplatu budžeta Vinko Stojčić su podsjetili da je opština Kozarska Dubica u nezavidnoj situaciji kada je riječ o budžetu opštine, te da je od prethodne vlasti naslijeđeno 6,7 miliona kratkoročnih neplaćenih obaveza, 1,5 milion godišnjih anuiteta za kredite i 21 milion ukupnih kreditnih zaduženja, što budžet u iznosi od oko 10 miliona KM ne može pratiti.
„Ovu raspravu sam shvatio ne samo kao traženje više novca nego i kao iznošenje konstruktivnih prijedloga i kod većine vidim razumijevanje situacije u kojoj se budžet nalazi. Što se konkretnih prijedloga tiče moguće su korekcije u odnosu na Nacrt budžeta ali u nekim minimalnim iznosima, suštinski je nemoguće neke stvari promijeniti“, rekao je Zlojuro. On je podsjetio, obzirom na trenutnu situaciju, da su zahtjevi za povećanja sredstava za budžetske korisnike, kao i sredstava za Administrativnu službu, u smislu povećanja ličnih primanja i ostalih davanja po tom osnovu nerealni.
“To je nemoguće iz razloga što nema dovoljno novca u planiranom budžetu, niti će sredstava biti, a ne zato što mi to nećemo. Drugi razlog je taj što budžet mora dobiti saglasnost Ministarstva finansija, a kao što znamo ekonomska politika za ovu godinu predviđa smanjenje ličnih primanja u državnoj administraciji, a samim tim očekivalo se smanjenje ovih pozicija i na opštinskom nivou. Dobro je da je prihvaćeno da stanje ostane ovakvo kakav jeste i to iz razloga što se u ovoj opštini plate nisu mijenjale od 2006. godine i ne radi se o visokim ličnim primanjima“, pojasnio je Zlojutro. Govoreći o budžetu i budžetskim korisnicima načelnik se osvrnuo na Centar za socijalni rad ove opštine, prilikom čega je rekao da su prema ovoj ustanovi najveći problem obaveze iz prethodnog perioda. „Mi ćemo svoje tekuće obaveze u skladu sa budžetom i prilivima izmirivati. Problem je što je ovo jedan od najzaduženijih Centara za socijalni rad u RS, ako ne i najzaduženiji. Mi smo određene reprograme napravili s ustanovama kojima Centar za socijalni rad duguje i nastojimo stići isplate s korisnicima socijalne pomoći. Ostaje problem sa balansom iz prethodnog perioda, koji ne možemo izmirivati tempom koji se od nas očekuje “, rekao je Zlojutro.
Načelnik je podsjetio da dugovanja opštine prema Elektrodistribuciji, za period od protekle dvije godine, iznosi 605 000 KM. „Podsjećanja radi prema Elekrodistribuciji se duguje 605 000 KM, i dvije godine nisu plaćane obaveze ni za javnu raspravu ni za tekuću potrošnju. Mi smo krenuli s određenim uštedama potrošnje koja se odnosi na javnu rasvjetu i s tim će se nastaviti u budućem periodu. Prostora za uštedu uvijek ima i kod budžetskih korisnika i to ćemo tražiti od njih da učine“, rekao je Zlojutro i dodao da se očekuje saglasnost Ministarstva, te da nema ni jednog razloga da budžet ne bude spreman za usvajanje na sledećoj sjednci Skupštine opštine koja će se održatu u četvrtak, 28.03.2013. godine.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi