V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

13.07.2013. - Otkriveno i osveštano spomen obilježje u MZ Međeđa
U Mjesnoj zajednici Međeđa danas je otkriveno i osveštano spomen obilježje “Spomen česma” kao trajno sjećanje na šest poginulih boraca sa područja ove Mjesne zajednice u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Izgradnja i osvećenje spomen-obilježja vršeno je u organizaciji Opštinske boračke organizacije i Mjesne zajednice Međeđa, a u prisustvu brojnih delegacija, predstavnika opštinske vlasti, boračke populacije, rodbine i prijatelja stradalih u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u ovoj mjesnoj zajednici služena je zaupokojena liturgija i parastos.
Vijence na otkriveno spomen-obilježje prvo su položili poslanik u Narodnoj Skupštini RS Darko Banjac i delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Perica Bundalo, a potom predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, Mile Zlojutro načelnik opštine Kozarska Dubica i Nebojša Milovčević predsjednik SO sa saradnicima, Predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz, delegacija opštinske Boračke organizacije i Mjesne boračke organizacije Ravan, kao i predstavnici političkih i drugih organizacija, rodbina i prijatelji stradalih. Mile Zlojutro načelnik opštine je rekao ovom prilikom da je trajni zadatak jednog naroda i svake vlasti čuvanje uspomena na one koji su dali živote u otadžbinskom ratu. “Mi imamo iskustvo da smo u proteklom periodu imali zvaničnu i nezvaničnu istoriju i da smo spominjali socijalističke pobjede, revoluciju i slično, a da se pri tome nismo osjećali kao pobjednici. Ne može pobijediti narod koga je pola nestalo. Isto tako ne može pobjednik biti Međeđa u kojoj je u Drugom svjetskom ratu nestalo 1050 života i 50 prezimena. Mi smo učeći tu istoriju znali kako da se postavimo u novoj nedaći u proteklom ratu. Imali smo dva cilja, zaštiti narod i stvoriti uslove za dalju stabilnost i oba cilja su postignuta”, rekao je Zlojutro i dodao da budući naraštaji moraju znati da borba za otadžbinu nije bila zločinačka nego poštena i pravedna.
“Izgradnja ovog spomen obilježja će zauvijek otrgnuti od zaborava najhrabrije i najčasnije među nama i isto tako obezbijediti da buduće generacije znaju istinu o događajima na ovim prostorima iz devedesetih godina”, rekao je Pantelija Ćurguz i podsjetio da je Kozarska Dubica opština koja je na ovim prostorima najviše stradala u Drugom svjetskom ratu. On je rekao da je ova opština dala nemjerljiv doprimos u borbi protiv fašizma ali isto tako i u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i odbrani RS.
Dragoljub Ćibić predsjednik Opštinske boračke organizacije je istakao da je izgradnja ovog spomen-obilježja počela prije godinu dana, a na inicijativu Mjesne boračke organizacije Ravan i MZ Međeđa.
Ovom prilikom održan je poetski pomen u čast stradalima.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi