V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

18.09.2013. – Kozarsku Dubicu odbranili Dubičani štiteći svoje živote
Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izjavio je danas da su Kozarsku Dubicu od hrvatske agresije 18. i 19. septembra 1995. godine odbranili Dubičani, štiteći na prvoj i posljednjoj liniji odbrane svoje živote i živote svojih najmilijih.
"Složićete se sa mnom da je i nakon osamnaest godina bolno govoriti o ratnim događajima iz septembra 1995. godine, koje danas s pravom nazivamo vojnom agresijom na naš grad, živote ljudi, žena i djece“, rekao je Zlojutro, obraćajući se Dubičanima nakon parastosa i pomena svim stradalim vojnicima i civilima.
On je podsjetio da su u herojskoj odbrani područja opštine Kozarska Dubica u samo dva dana izgubljena 44 života, od kojih su 12 bile civilne žrtve.
“Prve granate koje su pogodile naš grad u jutarnjim satima 18. septembra pale su na školske objekte i dvorišta, što nam najbolje svjedoči o prirodi tog napada i namjerama hrvatskih zločinaca“, naglasio je Zlojutro.
On je dodao da je danas dužnost svih nas, koji možemo biti ponosni na herojsku odbranu grada, da saosjećamo u bolu i pomognemo porodicama i potomcima stradalih.
Načelnik Zlojutro je, u ime svih Dubičana, izrazio razočarenje jer do danas za brutalne zločine počinjene tokom agresije regularne Hrvatske vojske na opštine Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica, niko nije odgovarao niti je bio optužen, jednako kao što ni za zločine na ovom području niko nije odgovarao ni nakon Drugog svjetskog rata.
"Ističem tu činjenicu bez namjere da navedem na negativna osjećanja, već da naglasim da žrtva koju je na kraju posljednjeg, ali i Drugog svjetskog rata, podnijela Kozarska Dubica i druge opštine, ostaje velika i teška i do današnjeg dana“, zaključio je Zlojutro.
O hronologiju događaja tokom napada Hrvatske vojske na Kozarsku Dubicu i slijed kasnijih događaja Dubičanima je danas govorio predsjednik Boračke organizacije opštine Kozarska Dubica Dragoljub Ćibić.
On je istakao da su tadašnji ciljevi Republike Hrvatske bili isti kao 1941. godine, te da je Kozarska Dubica odbranjena zahvaljujući odlučnosti komande vojske i policije i hrabrosti i odlučnosti vojnika.
"Zbog žrtve ljudi koji su za odbranu našeg grada dali svoje živote i zbog svijetlog i odbrambenog karaktera naše borbe, septembarski dani su sveti dani za naš narod, pokoljenja i budućnost“, rekao je Ćibić.
Parastosu i pomenu kod Spomen-krsta u Kozarskoj Dubici prethodila je zaupokojena liturgija koja je jutros služena u Spomen-hramu Svete Petke u Kozarskoj Dubici u pomen svim stradalim vojnicima i civilima u odbrambenom ratu.
Vijence su kod Spomen-krsta stradalim u Kozarskoj Dubici položile brojne opštinske delegacije, predstavnici boračke organizacije, delegacije političkih partija, udruženja, kao i potomci i porodice stradalih.
U okviru obilježavanja "Septembarskih dana odbrane" večeras u 19.00 časova u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Knežici kod Kozarske Dubice održaće se večernje bogosluženje i prigodan kulturno-umjetnički program.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi