V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

30.09.2013. - Kinološki vikend u Kozarskoj Dubici
U Kozarskoj Dubici proteklog vikenda održana je treća državna izložba pasa svih rasa po odobrenju Kinološkog saveza RS i BiH “Jesen 2013” koju su posjetili izlagači i ljubitelji pasa iz 5 zemalja.
Otvarajući izložbu načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro pohvalio je organizaciju, a u okviru koje je održana prva smotra kangala na prostoru bivše Jugoslavije. Riječ je o trenutno najpopularnijoj vrsti psa u Turskoj, njegovoj matičnoj zemlji, a kojem je zvaničnim dekretom zabranjen izvoz u druge zemlje.
“Registrovano je ukupno 270 pasa 50 rasa, i to iz Slovenije, Turske, Hrvatske, Srbije i BiH, a 220 ih je ocjenjeno. Najljepši pas izložbe je labrador retriver iz BiH, potom američka akita iz Hrvatske, a trećeplasirani je bio njemači lovni terijer iz BiH, dok je najljepši kangal bila ženka Kana, vlasnika Obrada Babića iz Srbije”, rekao je Zoran Kos predsjednik Kinološkog društva “Dub dog” koje je organizator izložbe i naglasio da su zadovoljni bez obzira na loše vrijeme, te zahvalio svima koji su pomogli organizaciju.
U okviru izložbe organizovana je revija “Dijete i pas” u kojoj je učestvovalo 30 djece, svi su proglašeni pobjednicima, a nakon čega su im uručeni pehari.
Sudije izložbe bili su Borivoje Joksimović iz Srbije, koji je sudio 80 pasa, zatim Ivica Bošković iz Hrvatske, Zijah Zulović iz BiH i Jelena Radulović iz Srbije koja je naknadno uključena zbog velikog interesovanja za manifestaciju.
“Kada je riječ o kangalima cilj je bio da se izvede što veći broj i da svi psi koji zadovoljavaju uslove standarda dobiju prijedlog za izdavanje uslovnog rodovnika. Prvi put u zvaničnoj konkurenciji su bila 4 kangala, a veliku zaslugu za ovoliki broj prijavljenih pasa ove vrste je odnijela Ana Šebalj iz Hrvatske koja je pokrenula i inicijativu da se u Kozarskoj Dubici za prostor bivše Jugoslavije osnuje pasminski klub kangala”, rekao je Kos.
Borivoje Joksimović međunarodni kinološki sudija, koji broji 40 godina kinološkog staža, je ovom prilikom izjavio da je u Kozarskoj Dubici kvalitetno organizovan iznenađujuće veliki kinološki vikend.
Ova izložba je počela u subotu seminarom na temu “Selekcija pasa goniča i rad na krvnom tragu” o čemu je u punoj sali SO govorio Ivica Bošković profesor na Univerztitetu u Osijeku i ekspert kinologije, a završila u nedjelju naveče predavanjem međunarodnog kinološkog sudije Borivoja Joksimovića u Lovačkoj kući u MZ Demirovac na temu “ Pastirski psi - poseban osvrt na kangale”. Najboljim učesnicima su uručene nagrade u vidu zahvalnica, diploma, pehara, povelja, lenti i hrane za pse.
Pokrovitelj 3. državne izložbe pasa svih rasa bila je opština Kozarska Dubica, a medijski pokrovitelj JP “Centar za informisanje i kulturu”.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi