V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

12.10.2013. - Održana izložba stoke “Miholjdan 2013”
U prisustvu brojnih posjetilaca šesti put za redom u Kozarskoj Dubici danas je održana izložba stoke „Miholjdan 2013“.
Izložbu je otvorio Ljubomir Marjanović zamjenik načelnika opštine koji je podsjetio da ovaj sajam ima gotovo stogodišnju tradiciju i izuzetno je značajan za širu regiju.
„Manifestacija je zamrla poslije Drugog svjetskog rata iz više razloga, međutim unaza šest godina pokušavamo ponovo dati značaj ovoj izložbi i to s ciljem predstavljanja kvaliteta stočnog fonda i proizvođača poljoprivredne opreme, odnosno da se svi oni koji su vezani za poljoprivredu okupe jednom godišnje na jednom mjestu, te da ta priča ode van Dubice“, rekao je Marjanović i dodao da je ovogodišnja izložba okupila najviše izlagača, te da se očekuje da će u narednom periodu imati i širu podršku.
Aleksandar Nikoletić načelnik Odjeljenja za poljoprivredu je rekao da se 40 izlagača predstavilo u takmičarskom i 10 u revijalnom dijelu.
„Ove godine imamo znatno veći broj izlagača, a i nagradni fond za prvoplasirane je povećan zahvaljujući podršci preduzeća „Kondić komerc“, zatim Emona Krmila“ „Comp-Astor“, „Patent co“, Stočna hrana „Sanno“ i Agrofeed d.oo, koji su danas predstavili svoje proizvode na sajmu.
Očekujemo iz godine u godinu viši nivo organizacije i da će ova manifestacija koja ima za cilj da podstiče stočarsku proizvodnju okupljati veći broj izlagača“, rekao je Nikoletić. On je podsjetio na značaj poljoprivrede, odnosno stočarstva za opštinu Kozarska Dubica i znatan broj uspješnih preduzeća vezanih za ovu oblast.
Najbolja grla ocijenila je posebna komisija u sastavu predsjednika Dragutina Matarugića profesor doktora veterinarskih nauka sa Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci i članova Dragana Gavranovića i Merime Trkulje inženjera poljoprivrede i stočarstva.
U takmičarskom dijelu novčanim iznosima, i to sa 300 KM za prvo, 200 za drugo i 100 za treće mjesto, peharima i zahvalnicama nagrađeni su vlasnici najboljih krava, ovaca, svinja i konja.
Titulu šampionke sajma dobila je junica Holštajn rase vlasnika Milorada Babića, koja dnevno daje 40 litara mlijeka. Rade Trubarac dobio je prvu nagradu kao vlasnik najbolje krave simentalske rase, drugoplasirani je bio Rajko Kovačević, dok su treće mjesto podijelili „Farma Vujasin“ i Đurađ Mijić. Za najbolju kravu rase Holštajn nagrađeni su Janko Bojić kao prvoplasirani i drugoplasirani Danijel Lišćinski.
U klasi junica Simentalske rase prvo mjesto je osvojila junica vlasnika Miroslava Jerinića, drugo Nebojše Lazića i treće „Farme Zubović“. Za najbolju junicu rase Holštajn nagradu je dobila „Farma Glavaš“, drugoplasirana je bila „Farma Arsenić“, a trećeplasirana „Farma Zubović“. Prvoplasirani, drugoplasirani i trećeplasirani vlasnici najljepših ovaca su Miroslav Bakić, Milan Gavrilović i Milan Berić, a najbolje svinje su izložili Tvrtko Šarkan, Milan Radulović i Milan Lončar.
Stanko Gligić nagrađen je kao vlasnik najljepšeg konja, a za najljepši par konja na sajmu nagradu je dobio Stanko Janjuz.
Najmlađi izlagač na sajmu bio je četrnaestogodišnji Zoran Dostica koji je na izložbi predstavio vjetnamsko prase staro 2 meseci. Manifestaciju su takođe posjetili poslanik u NSRS Darko Banjac, predsjednik SO Kozarska Dubica Nebojša Milovčević i direktori javnih preduzeća.
O ovoj manifestaciji u svojim memoarima pisao i proto Slavko Vujasinović, u kontekstu godišnjeg vašara na kojem se trgovalo marvom, družilo i svetkovalo. Izložba stoke održan je pod pokroviteljstvom opštine Kozarska Dubica, a u organizaciji Odjeljenja za poljoprivredu i medijskim pokroviteljstvom JP „Centar za informisanje i kulturu“.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi