V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

21.10.2013. - Problem s pograničnim propusnicama i dalje evidentan
Kozarska Dubica je od početka primjene izmijenjenog Sporazumu o pograničnom prometu nezadovoljna i uzalud je tražena intervencija Savjeta ministara, jer je Granični prelaz u ovoj opštini izgubio status međunarodnog, izjavio je danas za Nezavisne novine Mile Zlojutro načelnik opštine govoreći o izdavanju pograničnih propusnica.
On je dodao da su se Hrvati na vrijeme i po nižim cijenama opskrbili propusnicama koje sada BiH mora priznati, te da ga ne čudi to što je samo 39 bh. državljana do sada zatražilo propusnice od Hrvatske, jer "nije baš zanemariva razlika od 45 maraka u cijeni.
"I s propusnicama i bez njih, Dubici je novim sporazumom ukinut normalan putnički saobraćaj", dodao je Zlojutro.
Perica Bundalo delegat u Vijeću naroda RS je istakao da su se velika očekivanja pograničnih opština od ulaska Hrvatske u EU, nažalost, pretvorila u razočarenje zbog pada prometa u trgovinskoj djelatnosti.
“Kozarka Dubica, njeni građani i privredni subjekti najviše trpe i nadamo se da će ovaj problem biti riješen. Skupština opštine Kozarska Dubica je uputila više zajtjeva da se riješi pitanje Graničnog prelaza u centru grada koji je prekategorizovan u malogranični”, rekao je Bundalo.
Darko Banjac poslanik u NSRS je istakao da je zatvaranje ovog graničnog prelaza za putnički saobraćaj napravilo ogromnu štetu Kozarskoj Dubici.
“Štetu trpi privreda s obje strane Une, a promet u trgovinskoj djelatnosti u Kozarskoj Dubici je smanjen za 30 odsto, kako zbog propusnica, tako i zbog same prekategorizacije prelaza. Savjet ministara i Predsjedništvo BiH treba u što skorije vrijeme da pokrenu pitanje formiranja zajedničke Komisije BiH i Hrvatske kako bi se riješio problem”, rekao je Banjac.
On je istakao da je opština Kozarska Dubica učinila sve u cilju prekategorizacije Graničnog prelaza u centru grada za putnički saobraćaj, počevši od zahtjeva prema nadležnim institucijama, te da neće odustati ni u budućem periodu. “Političari u BiH trebalo bi više da se bave problemima građana, a manje problemima političkih partija”, rekao je Banjac.
Kako prenose Nezavisne novine Republika Hrvatska izdavanjem pograničnih propusnica za BiH zaradila je oko 140.000 KM, dok su bh. vlasti u državni budžet "ubacile" manje od 4.000 maraka izdavanjem ovih propusnica za nesmetano kretanje stanovništva u pograničnom pojasu.
Po podacima MUP-a Hrvatske, Granične policije BiH i IDDEEA, pogranične propusnice su do sada dobila 8.774 hrvatska državljanina i samo 39 državljana BiH.
Izdavanje ovih dokumenata predviđeno je međudržavnim sporazumom o pograničnom prometu iz 2003. godine, koji je propisao da svaka država svojim građanima obezbijedi propusnice. Bh. strana svoje obaveze nije ispunila i po ovom "starom" sporazumu nije izdala nijednu propusnicu svojim građanima. Stoga su vlasti Hrvatske u maju ove godine počele propusnice izdavati svojim stanovnicima i to po cijeni od oko 15 KM. Do 1. jula, kada je Hrvatska postala članica EU, ove dokumente je dobilo 8.713 hrvatskih državljana i one im važe još godinu dana.
Međudržavni sporazum izmijenjen je zbog ulaska Hrvatske u EU i određeno je da jedna država propusnice izdaje građanima druge zemlje, a cijena propusnica porasla je na 60 KM. BiH je, kako je potvrđeno u Graničnoj policiji, po novom sporazumu propusnice hrvatskim državljanima počela izdavati tek 1. oktobra. Do sada je, po novoj cijeni od 60 KM, propusnice od bh. vlasti zatražio samo 61 građanin Hrvatske što će bh. budžetu donijeti svega 3.660 KM.

BESPLATNO OVJERAVANJE

Prema novom Sporazumu o pograničnom prometu potpisanom 19. juna, Granična policija BiH nadležna je za izdavanje propusnica državljanima Hrvatske, dok našim državljanima te dokumente izdaje hrvatski MUP.
U Graničnoj policiji kažu da su do sada ovjerili oko 6.500 propusnica koje su državljani Hrvatske od svojih institucija dobili po starom sporazumu po cijeni od oko 15 KM.
"Ovjeravanje pograničnih propusnica nije naplaćivano od strane Granične policije BiH. Važenje tih propusnica je godinu dana od početka izdavanja propusnica po novom sporazumu, odnosno one važe najkasnije do 1.10.2014. godine. Pogranične propusnice koje se izdaju po novom Sporazumu o pograničnom prometu važe do pet godina", saopštili su iz Granične policije.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi