V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

24.10.2013. - Generalna konzulica Republike Hrvatske posjetila Kozarsku Dubicu - Uskoro razgovor o privrednoj saradnji i problemima stanovnika uz granicu
Generalna konzulica Republike Hrvatske u Banja Luci Dunja Jevak razgovarala je danas u Kozarskoj Dubici s opštinskim rukovodstvom o problemu prekategorizovanog Graničnog prelaza u centru opštine i o mogućoj privrednoj saradnji između opština Republike Srpske i Republike Hrvatske.
Jevakova je pojasnila da je povod sastanka bio sagledavanje posljedica ulaska Hrvatske u EU, od 01. 07. 2013. godine, i kako se novonastala situacija reflektuje na promijenjeni režim graničnih prelaza, odnosno da li postoji prostor za korekciju.
Ona je najavila zajednički sastanak načelnika opština s obje strane rijeka Une i Save i privrednih komora RS i RH.
“Trebalo bi da se sastanak organizuje do početka 12. mjeseca kako bismo ocijenili situaciju u tim lokalnim zajednicama od ulaska Hrvatske u EU i na koji način pod novim, težim, okolnostima stanovnici prelaze granicu, te na koji način bismo razvili privrednu saradnju”, istakla je Jevak i dodala da bi ovaj sastanak trebalo da rezultira boljom ekonomskom saradnjom, komunikacijom i obnovom nekih prethodnih veza.
Ona je izrazila očekivanja da će zajednička Komisija za povođenje ugovora o graničnim prelazima između BiH i Hrvatske uskoro početi sa radom i konstatovati probleme, kako bi se predložile ispravke gdje su moguće korekcije.
Mile Zlojutro načelnik opštine Kozarska Dubica je naglasio da je opštinsko rukovodstvo podržalo ideju konzulice, odnosno Hrvatske strane o zajedničkom sastanku načelnika, privrednika s obje strane rijeka Une i Save i predstavnika privrednih komora, te da se nada da će Kozarska Dubica u pravom svjetlu pokazati svoje potencijale i da će ostvariti dobru privrednu saradnju.
On je podsjetio da je ugovorom između BiH i Hrvatske definisano da se od 1. jula međunarodni granični prelaz između BiH i Hrvatske Kozarska Dubica – Hrvatska Dubica kategoriše kao malogranični što je uzrokovalo niz problema stanovnicima i privredi opštine.
Sastanku su prisustvovali Darko Banjac poslanik u NSRS i Perica Bundalo delegate u Vijeću naroda RS.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi