V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

12.11.2013. - Ministar Mutabdžija i načelnik Zlojutro obišli Spomen-područje Donja Gradina
Spomen-područje Donja Gradina danas su povodom završetka radova na restauraciji i konzervaciji “Tvornice sapuna” i muzejske postavke na otvorenom obišli Goran Mutabdžija ministar prosvjete i kulture Republike Srpske i Mile Zlojutro načelnik opštine Kozarska Dubica.
Ministar je ovom prilikom rekao da su čuli potresnu priču još jednom ali isto tako vidjeli da je veoma stručno, sa puno simbolike, restaurisana “Tvornica sapuna” što nikoga od posjetilaca ne može ostaviti ravnodušnim.
On je za narednih deset dana najavio da će u Banjaluci ugostiti ministra kulture Srbije Ivana Tasovca i još deset direktora republičkih institucija kulture kako bi se utvrdila bolja saradnja na osnovu pariteta.
”U tom pogledu partner Spomen-područja Donja Gradina je Muzej žrtava genocida u Srbiji i dva direktora će se dogovoriti o programima za narednu godinu”, rekao je Mutabdžija i dodao da su danas, takođe, dogovorene smjernice za nastavak projekta učenja o holokaustu koji se zajedno sa muzejom “Jad Vašem” iz Jerusalima realizuje već nekoliko godina.
Mile Zlojutro načelnik opštine Kozarska Dubica je naglasio da sve što se uloži u najveće stratište koncentracionog logora Jasenovac ima posebnu simboliku i značaj, te da takve stvari treba podržati ali da do sada realizovano nije dovoljno u odnosu na potrebe ovog Spomen područja.
”Nažalost, moram podsjetiti da se od 2009. godine u budžetu RS planira stalno istih pet miliona KM, na godišnjem nivou, za rekonstrukciju Spomen-područja Donja Gradina. Urađeni su dobri projekti ali je neophodno pristupiti izvođenju radova. Taj program je bio u nadležnosti Ministarstva prosvjete i kulture RS do aprila ove godine, a nakon toga prebačen u nadležnost Kabineta predsjednika RS. Nažalost, kraj je i ove godine, a ponovo ni marka iz predviđenih sredstava nije utrošena”, rekao je Zlojutro i izrazio bojazan da će na takav način ovaj projekat kako je rekao “kao i mnogi drugi biti zaboravljen”. ”Ovaj projekat ne smije biti zaboravljen. Danas je možda prilika da apelujem na one koji su odgovorni za ovakvo stanje da se hitno, bar s proljeća, počne raditi na uređenju Spomen-područja Donja Gradina”, naglasio je Zlojutro.
Milorad Bukva direktor Spomen-područja Donja Gradina je potvrdio da su Program uređenja i Regulacioni plan vrlo precizno urađeni i samo zahtjevaju novčana sredstva kako bi realizacija mogla početi.
“Mi se nadamo i imamo obećanja da će to već iduće godine biti tretirano ozbiljnije nego do sada. Restauracija i konzervacija ostataka "Tvornice sapuna" koja je jedan od neoborivih dokaza ustaškog zločina genocida koji je počinila NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima u sistemu Jasenovačkih logora u toku Drugog svjetskog rata urađena je vrlo kvalitetno uz skromna sredstva”, rekao je Bukva.
Milica Kotur rukovodilac Konzervatorsko-restauratorskog odsjeka u Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa je rekla da zahvaljujući konzervaciji i restauraciji kazana koji su bili u lošem stanju, te muzejske postavke na otvorenom posjetioci danas mogu da vide originalnu poziciju “Tvornice sapuna” postavljene svojevremeno uz uskotračnu prugu koja je prolazila kroz ovo mjesto. Ona je podsjetila da je protekle godine završena restauracija “Topole užasa”, a da su za narednu godinu u planu obnova signalnih putokaza, mermernih obilježja i postavka novih koja su neophodna.
Ustaše su u “Tvornici sapuna” od masnih dijelova tijela logoraša pravili sapun. Fabrika se sastojala od 12 čeličnih kazana, posude visokog pritiska, separatora, taložnika i uskotračne pruge sa dva kraka, koja je imala trasu do rijeke Save.
Danas su u Spomen-području "Donja Gradina" na muzejskoj postavci na otvorenom izložena tri kazana, tri poklopca, taložnik, posuda visokog pritiska sa poklopcem i separator.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi