V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

15.12.2013. - Opštinsko rukovodstvo i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede održali radni sastanak
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić i načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro danas su u ovoj opštini razgovarali o pitanjima iz oblasti poljoprivrede, vodoprivrede i o razvojnim inicijativama.
Dogovorene su zajedičke aktivnosti opštine i ministarstva vezano za davanje u zakup državnog zemljišta poljoprivrednicima sa područja opštine, te da isto do marta 2014. bude dato na korištenje.
Riječ je o 900 hektara zemljišta za ovu namjenu, a tokom sastanka, takođe, je usaglašeno da zemljište koje je obraslo šibljem treba ustupiti zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima da se uredi uz stimulaciju koja će se naknadno odrediti.
Ministar je rekao da je u 2013. godini po osnovu subvencija za podsticaj razvoja poljoprivrede opština Kozarska Dubica povukla oko 4. 500 000 KM, dok je taj iznos u prethodnoj godini bio 2. 500 000 KM. „Najveći dio sredstava se odnosi na oblast proizvodnje mlijeka gdje je opština Kozarska Dubica najvažnija u RS“, rekao je Mirjanić i naglasio jednak značaj subvencija i sa opštinskog i republičkog nivoa.
Ministar je najavio da će u 2014. i dijelu 2015. godine na područje ove opštine biti neophodno uložiti oko 10. 000 000 eura u sanaciju obodnog kanala u dužini od 14 kilometara, tri crpne pumpe, agregata i ostalih vodoprivrednih objekata na području ove opštine.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro rekao je da očekuje da će nezadovoljstvo dubičkih poljoprivrednika po pitanju dodjele u zakup zemljišta koje je u svojini RS biti riješeno u martu sledeće godine. „Riječ je o veoma komplikovanom poslu i o problemu koji je star preko 20 godina i nije ga lako riješiti kao i svako problem koji do kraja iziskuje pošten i pravedan pristup, a mi ćemo to završiti na taj tačin”, rekao je Zlojutro i naglasio da se nada da će do druge polovine sledeće godine biti u realizaciji značajni radovi na vodoprivrednim objektima. „Prioritetni su radovi na savskom nasipu, odnosno gornjem i donjem obodnom kanalu obzirom da postoje “kritične tačke” na tom nasipu. U slučaju visokog vodostaja upitno je koliko će nasip izdržati i iz tog razloga u toku ove zim trebaju se izvršiti preventivne radnje da se nasip ojača“, rekao je Zlojutro.
Načelnik ove opštine je najavio da će, kako je dogovoreno tokom sastanka, sledeće sedmice sa JU “Vode Srpske” biti pokrenut dogovor o reprogramu duga preduzeća “Vodovod” Kozarska Dubica za vodnu naknadu.
„Vodna naknada od strane ovog preduzeća nije plaćana godinama i dug iznosi do 400 000 KM, od čega je 200 000 KM glavnica”, rekao je Zlojutro i naglasio da je reprogram duga jedini način da se spriječi blokada preduzeća.
Sastanku je pored opštinskog rukovodstva prisustvovao poslanik u Narodnoj skupštini RS Darko Banjac.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi