V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

16.12.2013. - Opština Kozarska Dubica zbog naslijeđenog duga i dalje u nezavidnoj poziciji
Opština Kozarska Dubica ovu godinu može smatrati uspješnom jer je izbjegla blokadu računa zbog zatečenog dugovanja u iznosu od 7 miliona KM kratkoročnih obaveza i 21 milion KM kredita, rekao je Mile Zlojutro načelnik opštine govoreći o poslovanju Administrativne službe u toku godine koja je na izmaku.
“Obzirom na zatečeni dug od ukupno 28 miliona KM i budžet opštine od oko 10 miliona KM možemo biti zadovoljni što smo uspjeli posložiti prioritetne stvari i spriječiti blokadu računa. Redovno smo isplaćivali plate budžetskim korisnicima, plaćali doprinose i izvršavali najnužnije radove koji se odnose na održavanje saobraćajnica i rasvjete. Isplaćene su i sve socijalne pomoći koje se odnose na opštinu, stipendije studentima i servisirani su svi budžetski korisnici. Ovo je sve urađeno našim ozbiljnim pristupom problemima i štednjom na budžetskom nivou opštine, kao i dobrom voljom i dogovorom sa dobavljačima”, rekao je Zlojutro.
On je podsjetio da je opština na kraju realizacije novog kreditnog zaduženja u iznosu od 4 miliona KM, bez kojeg bi opštini bila izvjesna blokada računa.
”Ispostavilo se da je to jedini način da izbjegnemo propast budžeta. Uspjeli smo restruktuirati postojeće kreditne obaveze u narednih 12 godina, napraviti prostor za kredit od 4 miliona KM kod banaka kod kojih već imamo zaduženje tako da ćemo dugove iz prethodnog perioda u tom iznosu izmiriti u narednih 6 dana. Osim toga uspjeli smo potpisati reprogram sa Elektrodistribucijom za dug od 800 000 KM na period od 10 godina. To je takođe jedna od stavki koja nas je iznenadila jer 2 godine nisu plaćani troškovi ulične rasvjete”, rekao je Zlojutro. On je naglasio da će i pored ovakvog plana otplate duga ostati 2 milona KM neizmirenih kratkoročnih obaveza i za to će morati praviti reprogram i otplaćivati naredne tri godine. “Nadamo se da će budžet to moći izdržati. Rebalansom smo digli budžet sa 10 na 14 miliona KM, to je zbog ovog kredita i nisu značajno mijenjane pozicije u okviru budžeta što znači da je dobro planiran. Mi smo i dalje u nezavidnoj poziciji. Nacrt budžeta smo usvojili i krajem mjeseca ćemo imati usvojen budžet”, rekao je načelnik opštine.
On je izrazio žaljenje jer ova opština neće imati sredstava za značajnije investicije u budućnosti, osim za ranije započete projekte iz ranije uzetih kreditnih sredstava.
”To je projekat koji se odnosi na vodnabdijevanje grada i izgradnju izvorišta Komlenac i sanacija i izgradnja objekata za odbranu od poplava. Obzirom na stanje kakvo smo zatekli možemo biti zadovoljni jer smo izbjegli sve blokade i političku opstrukciju od strane SNSD-a”, rekao je Zlojutro i dodao da je prethodna garnitura vlasti racionalnije trošila budžetska sredstva sada ne bi postojali problemi i posljedice ovakvih razmjera.
Ljubomir Marjanović zamjenik načelnika opštine je rekao da se očekuje da će 2014. godina biti teža od 2013. obzirom da su na adresu opštine stigle brojne tužbe zbog neizmirenih obaveza za period 2009. do 2012. godina.
“One su sad dostigle iznos od skoro 2 miliona KM i predstavljaju obaveze za koje do sada nismo znali, a sve su rezultat neodgovornog i nemarnog rada u prethodnom periodu. Biće to poseban problem za opštinu Kozarska Dubica. U svakom slučaju mi očekujemo naredne godine da ćemo uspjeti kao i ove zadržati redovnost isplata socijalnih davanja, studentskih stipendja, sredstava za boračko-invalidsku zaštitu, odnosno sav onaj iznos sredstava koji se vraća građanima Kozarska Dubice. Što se tiče investicija mi ne očekujemo neki silni pomak zbog krize koja je svuda oko nas i pretpostvljam da je tako i u svim ostalim opštinama”, rekao je Marjanović.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi