V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

26.12.2013. - Održan 9. sastanak Asocijacije javnih vodovodnih i komunalnih preduzeća u slivu rijeke Une
Opština Kozarska Dubica danas je bila domaćin 9. sastanak Asocijacije javnih vodovodnih i komunalnih preduzeća opština u slivu rijeke Une.
Na sastanku se govorilo o temi “Smanjenje neobračunate vode i otklanjanje gubitaka u vodovodnom sistemu u svrhu efikasnijeg poslovanja javnih vodovodnih i komunalnih preduzeća.
Prisutne su pozdravili načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro i direktor vodovodnog preduzeća ove opštine “Vodovod” AD Čedomir Babić.
“U Kozarskoj Dubici ovaj problem je izražen decenijama jer nemamo svoju proizvodnju vode, gubici su u prosjeko 50 odsto, a mi i gubitak moramo platiti proizvođaču vode HPK-u”, rekao je Mile Zlojutro načelnik opštine. On je podsjetio da je opština uveliko u realizaciji izgradnje sistema vodosnabdijevanja, izvorišta u Komlencu. “Cjevovod je najvećim dijelom urađen, ostalo je za iduću godinu da se radi sanacija bunara na samom izvorištu i bazeni na “Krivdića brdu”. Sledeća faza je nešto što ima veze sa današnjom temom, a to je rekonstrukcija gradske vodovodne mreže s ciljem smanjenja gubitaka i snabdijevanja vodom djelova grada koji nemaju riješeno ovo pitanje, kao što je “Hadžibair””, rekao je Zlojutro. On je pojasnio da je projekat za ovu fazu urađen i trenutno se radi revizija. “Uskoro bi mogao biti raspisan javni oglas za izbor izvođača radova, tako da bismo u prvoj polovini godine započeli radove. Treća faza ovog velikog projekta je izgradnja primarnog cjevovoda prema Knežici”, rekao je Zlojutro i dodao da rezultat svega moraju biti uštede, a realizacija sveukupnog projekta neće uticati na cijenu vode.
Čedomir Babić direktor “Vodovoda” u Kozarskoj Dubici je rekao da gubici do 50 odsto preuzete vode u sistemu vodosnabdijevanja predstavljaju veliki problem i opterećenje za poslovanje preduzeća. On je naglasio značaj razmjene iskustava sa preduzećima koja su napravila napredak po pitanju rješavanja ovakvih problema, kao i značaj izgradnje novog izvorišta u Kozarskoj Dubici i rekonstrukcije gradske cjevovodne mreže koja je duga oko 240 kilometara, a izgrađena je prije 30 godina.
“Preduzeća u opštinama iz sliva rijeke Une i drugih dijelova BiH se susreću sa zahtjevima efikasnijeg rada, smanjenjem gubitaka na osnovu neobračunate vode, a sve u cilju održivosti preduzeća. Danas su razmjenjena znanja, iskustava dobrih praksi u rješavanju ovog problema i definisani prioriteti za poslovne planove vodovodnih preduzeća ”, rekao je Sandi Zulić direktor “Una Consulting-a” Resursnog centra za vode i okoliš iz Bihaća govoreći o ciljevima ovog sastanka.
U okviru završne faze projekta dobre uprave u oblasti voda i zaštite okoliša „GOV-WADE“, Resursni centar za vode i okoliš „UNA Consulting“, a uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), podržao je inicijativu javnih vodovodnih i komunalnih preduzeća sliva rijeke Una za unaprijeđenje kapaciteta vezano za sektor voda, okoliša i komunalne infrastrukture.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi