V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

02.04.2014. - Potpisan ugovor o prenosu prve tranše grant sredstava za vodosnabdijevanje
Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro i ministar finansija u Vladi Republike Srpske Zoran Tegeltija potpisali su danas ugovor o povlačenju prve tranše grant sredstava Evropske komisije u iznosu od 880. 804 eura namijenjenih za prvu fazu izgradnja izvorišta Komlenac.
Opština Kozarska Dubica je među prvima u Republici Srpske koja će koristiti sredstva IPA fondova iz 2010. godine za sufinansiranje projekta “Izgradnja vodovodnog sistema Komlenac sa rekonstrukcijom i sanacijom gradske vodovodne mreže”, a u okviru projekta “Vodovod i kanalizacija Republike Srpske”.
„Nije slučajno što je Kozarska Dubica prva opština koja potpisuje ovakav ugovor i što je prihvaćena u ovaj projekat u RS, jer lokalna zajednica ima problem sa vodosnabdijevanjem otkako je uspostavljen sistem vodosnabdijevanja opštine. Imamo različitog proizvođača i distributera, te vodu opterećenu manganom i željezom što je izuzetno teško prečistiti”, rekao je Zlojutro i podsjetio da građani trenutno nemaju pitku vodu jer su te norme narušene, te da bi trebalo da proizvođač vode HPK Draksenić u kratkom periodu zamijeni filtere za vodu i izvrši dodatne popravke u deferizaciji.
On je naglasio da će građani uspostavljanjem novog sistema za vodosnabdijevanje, koji će obuhavtiti šire područje opštine, imati čistu vodu koja neće tražiti faze prerade koje su trenutno neophodne.
Zlojutro je pojasnio da je u okviru prve faze realizacije projekta urađen transportni cjevovod, jedan bazen, a trenutno se radi na opremanju transportnog cjevovoda šahtovima za nove priključke.
„Treba da se započnu radovi na bazenu na Krivdića brdu i da se uđe u samo izvorište sa sanaciju bunara i postavljanje postrojenja za crpljenje vode. Rok za završetak ovih radova, a očekujemo da će izvođač to ispoštovati, je septembar ove godine. Istovremeno je pri kraju izrada tenderske dokumentacije za drugu fazu koja podrazumijeva popravke vodovodnog sistema u gradu i dogradnju novih krakova prema Međeđi i Donjoj Gradini. Treća faza obuhvata radove prema Knežici i tu se trenutno radi projektovanje”, rekao je Zlojutro i izrazio nadanje da će opština tokom jeseni biti u fazi da ponudi tender za te radove.
“Ovo je kapitalna investicija za Kozarsku Dubicu i najznačajnija u proteklih skoro dvije decenije kojom ćemo riješiti problem vodosnabdijevanja građana ove opštine”, rekao je Zlojutri i ovom prilikom izrazi zahvalnost ministru i Ministarstvu finansija na interesu za probleme ove opštine i za susretljivosti na provođenju opvog projekta.
Ministar Tegeltija je naglasio da je Evropska investiciona banka obezbijedila 50 miliona eura kreditnih sredstava za opštine u Republici Srpskoj za realizaciju projekta “Vodovod i kanalizacija Republike Srpske”.
“Vlada RS obezbjeđuje 35 miliona eura ili 35 odsto grant sredstava od raznih donatora iz Evrope, dok je 15 odsto sredstava vlastito učešće opština u realizaciji ovog projekta. Opština Kozarska Dubica je bila među prve dvije opštine koje su potpisale ugovor o izvođenju radova. Danas prvi put prenosimo grant sredstva u prvoj fazi realizacije u vrijednosti od 880 804 eura. Sa daljom realizacijom projekta povlačiće se ostala grant sredstva”, rekao je Tegeltija.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi