V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

02.04.2014. - Djelo slavnog Pikasa od izuzetnog značaja za opštinu
Potvrda autentičnosti djela slavnog slikara Pabla Pikasa, a koje je godinama u posjedu Narodne biblioteke u Kozarskoj Dubici je od izuzetnog značaja za kulturni život i promociju naše opštine, izjavio je danas načelnik Kozarske Dubice Mile Zlojutro.
On je najavio da je u postupku priprema stalne postavke legata narodnog heroja Boška Šiljegovića u Narodnoj biblioteci gdje će biti izložena i slika „Glava muškarca“ - autoportret slavnog slikara, te koja će biti na adekvatan način obezbjeđena.
“Utvrđena je autentičnost, a ekspertizu je radila istoričarka umjetnosti Danka Damjanović. Ono što je za građane bitno da se kaže je da kada se utvrdi da je nešto neprocjenjive vrijednosti ne znači da vrijedi milione. Umjetnička vrijednost ove litografije je neprocjenjiva samim tim jer je riječ o slavnom Pablu Pikasu. Prava vrijednost bi se znala kada bi se djelo prodavalo, a sertificiranje slike kod evropskih institucija je preskupo, posebno kada se ne zna kolika je stavarna vrijednost toga djela kada govorimo o novcu.”, rekao je Zlojutro.
Direktor Narodne biblioteke u Kozarskoj Dubici Danijela Balaban je rekla da legat narodnog heroja Boška Šiljegovića, koji je u posjedu biblioteke od 1988. godine, sadrži 2343 monografskih i 2419 serijskih publikacija, kao i dvije umjetničke slike, 46 grafika i plaketu AVNOJ-a.
Ekspertiza istoričarke umjetnosti Danke Damjanović, koju je Narodna biblioteka angažovala kao sudskog vještaka za procjenu pomenutog djela, još krajem januara pokazala je ne samo da je riječ o originalu, nego i o djelu neprocjenjive vrijednosti.
Damjanovićeva je ranije izjavila da je ovo Pikasovo djelo nastalo mjesec dana prije Kongresa Komunističke partije u Parizu, koji je održabn od 14. do 17. maja 1964. godine.
„Tragajući za istorijskim podacima, saznala sam da je Pikaso, negdje u aprilu iste godine, za predstavnike svih delegacija napravio po jedan svoj autoportret. Naime, u tehnici litografije, čuveni slikar radi listove koje slobodno imenujemo „Glava muškarca – autoportret“. U Pikasovom gestu da učesnicima Kongresa pokloni po jedan svoj autoportret sasvim izvjesno ima određene simbolike, pošto je umjetnik od 1944. godine, pa do smrti, bio član Komunističke partije Francuske“, kaže Damjanovićeva.
Ona podsjeća da je delegaciju jugoslovenskih komunista predvodio narodni heroj Boško Šiljegović, koji je na kongresu, takođe, dobio jedan primjerak „Glave muškarca“.
„On je Pikasovo djelo čuvao u svojoj ličnoj umjetničkoj kolekciji, a posjedovao je i zaista impozantnu biblioteku. Sve je čuvao u svojoj porodičnoj kući u selu Međuvođe kod Kozarske Dubice, u koje se vratio pred kraj života. Testamentom je sve svoje slike i knjige zavještao Narodnoj biblioteci, među kojima je i djelo Pabla Pikasa, iz faze kada je ovaj umjetnik uradio seriju muških likova“, ističe Damjanovićeva.
Prema njenim riječima Pikasova „Glava muškarca“, djelo je neprocjenjive vrijednosti.
„Radi se o djelu koje spada u „nultu“ kategoriju, za koju se ne može uraditi procjena u novcu. Međutim, nema sumnje da je riječ o originalu, s obzirom da mi je kroz ruke prošlo mnogo Pikasovih djela“, objasnila je Damjanovićeva.
On je istakla da Pikasov list koji se nalazi u dubičkoj bibliioteci nije potpisan, ali nema sumnje, kaže Damjanovićeva – to je Pikaso.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi