V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

27.04.2014. - Memorijalna akademija u znak sjećanja na nevine žrtve jasenovačkog logora
Izvođenjem kraće verzije oratorijuma "Golgota jasenovačka", u Kozarskoj Dubici sinoć je memorijalnom akademijom započeo program obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.
Oratorijum "Golgota jasenovačka" predstavlja umjetnički izraz stradanja naroda u Jasenovcu.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izjavio je u uvodnom dijelu da je večerašnja memorijalna akademija još jedan prilog nezaboravu i pomen svim nevino stradalim precima u logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina.
"Ovo je još jedan prilog nezaboravu i još jedno postavljeno pitanje nama samima i cijelom svijetu – zašto se zločin tolikih razmjera dogodio u Jasenovcu?", rekao je Zlojutro.
On je dodao da će, nažalost, odgovor na to pitanje ostati za naredna pokoljenja, a da je na sadašnjoj generaciji obaveza da nikada ne prestane da postavlja to pitanje.
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija je rekao da je posljednjih nekoliko godina dosta urađeno na širenju svijesti i kulturi sjećanja i pamćenja o stradanju srpskog naroda na ovim prostorima.
"Naša je želja da Kozarska Dubica i Spomen-područje `Donja Gradina` postanu mjesta edukacije svih naraštaja o holokaustu i stradanju svih naroda, samim tim i srpskog, u koncentarcionom logoru Jasenovac", rekao je Mutabdžija.
On je dodao da su s tim ciljem, Ministartstvo prosvjete i kulture i Javna ustanova Spomen-područje "Donja Gradina" pristupili izradi oratorijuma "Golgota jasenovačka", koji predstavlja dostojan umjetnički izraz jedne od najvećih golgota srpskog naroda.
"Ponosni smo što je jedno ovakvo umjetničko ostvarenje nastalo u Republici Srpskoj i što će u našoj zaostavštini, kroz ovakav umjetnički izraz, biti zabilježeno jedno od najvećih ljudskih nesreća i stradanja čovječanstva", rekao je Mutabdžija.
Direktor Spomen-područja "Donja Gradina" Milorad Bukva izjavio je da se memorijalna akademija u pomen jasenovačkim žrtvama tradicionalno, već šest godina, održava u Kozarskoj Dubici dan prije parastosa i pomena u Donjoj Gradini.
Osim zvaničnika opštine Kozarska Dubica i ministra Mutabdžije, memorijanoj akademiji u Donjoj Gradini prisustvovali su i ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, ministar zdravlja Dragan Bogdanić, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović i drugi gosti.
Oratorijum "Golgota jasenovačka", u skraćenoj verziji, večeras je u Kozarskoj Dubici prikazan u izvođenju Banjalučke filharmonije. Autor poeme je Ranko Pavlović, a kompozitor Aleksandar Vujić.
Parastos i pomen žrtvama ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratišu Donjoj Gradini, biće služen sutra u Spomen području "Donja Gradina" na području opštine Kozarska Dubica.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi