V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

27.04.2014. - Služen parastos i pomen nevino ubijenim
Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini brojne delegacije i pojedinci danas su položili vijence na grobnom polju "Topole".
Vijence su položili i zvaničnici Kozarske Dubice na čelu sa načelnikom opštine Milom Zlojutro.
Vijence su, takođe, položili preživjeli logoraši i potomci žrtava iz Republike Srpske i Srbije, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, delegacija Vlade Republike Srpske koju čini sedam ministara i premijer Željka Cvijanović, potpredsjednik Republike Emil Vlajki, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojše Radmanović, te savjetnik predsjednika Republike Srpske Arie Livne.
Na grobnom polju "Topole" u Donjoj Gradini vijence su položili i predstavnici Savjeta ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH, konzul Srbije u Banjaluci, delegacija Svjetske organizacije Roma i Roma iz BiH, ambasadori i predstavnici ambasada iz Rusije, Češke, Velike Britanije, Njemačke, SAD, Holandije, Belgije i Luksemburga.
Delegacije izraelskog grada Modina, grada Banjaluka preživjelih jasenovačkih logoraša iz Srbije, SUBNOR-a Republike Srpske, Boračke organizacije Republike Srpske i drugih boračkih udruženja, civilnih žrtava rata, Oružanih snaga BiH iz Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, delegacija Jevreja iz BiH i političkih partija, takođe, su danas polaganjem vijenaca odali počast nevinim žrtvama.
Nakon polaganja vijenaca na grobnom polju "Hrastovi" u prisustvu više stotina građana i brojnih delegacija služen je parastos za žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.
Za pokoj duša nevino stradalih žrtava ustaškog zločina iz pravoslavnog naroda molitvu je govorio Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, dok je molitvu na jevrejskom jeziku "Kališ" uputio rabin Isak Asijel.
Molitvu za sve stradale Rome govorio je predsjednik Svjetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković.
Prije polaganja vijenaca, jutros, u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici služena je sveta arhijerejska liturgija, a u Spomen području "Donja Gradina" otvorena je izložba likovnih i literarnih radova o temi "Žrtve ustaškog zločina genocida".
Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini počelo je sinoć u Kozarskoj Dubici izvođenjem oratorijuma "Golgota jasenovačka".
Donja Gradina predstavlja najveće stratište u sistemu koncentracionih logora "Jasenovac", koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske /NDH/. Prema nekim procjenama, u Gradini je ubijeno i zakopano više od 360.000 ljudi, pretežno Srba.
Prema istraživanjima stručnjaka, u periodu između 1941. i 1945. godine u sistemu koncentracionih logora "Jasenovac" ubijeno je oko 700.000 djece, žena i staraca. Među stradalima je bilo najviše Srba, Jevreja i Roma.
Prema načinu ubijanja, jasenovački logor smatra se najmonstruoznijim stratištem koje je tada postojalo u svijetu, a koji je osnovala i njime upravljala NDH.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi