V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

13.05.2014. - Dvodnevni seminar pod nazivom "Pedagoški pristup izučavanju holokausta u srednjim školama u Republici Srpskoj"
Učesnike dvodnevnog seminara pod nazivom "Pedagoški pristup izučavanju holokausta u srednjim školama u Republici Srpskoj" danas su pozdravili načelnik opštine Mile Zlojutro i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija.
Seminar, koji je juče počeo u Kozarskoj Dubici, organizovalo je Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske, a namijenjen je profesorima istorije i srpskog jezika potkozarskih opština.
“Imamo čast da je i ove godine sa nama doktor Hava Baruh. Ovaj seminar, koji je samo pripremni dio za grupu profesora koji će posjetiti “Jad Vašem” s ciljem učenja o holokaustu, treba da nam pomogne da naučimo na koji način prezentovati činjenice i pitati se suštinski šta se to desilo tada da su ljudi činili takvo zlo, kakav je bio istorijski kontekst da u ljudima probudi ono najružnije da bi se dogodile takve stvari”, rekao je ministar Mutabdžija.
On je naglasio da je poruka ovog seminara da se kroz dijalog sa učenicima pokušaju prevazići situacije koje su zatekle čovječanstvo u Drugom svjetskom ratu, te da se spriječi njihovo ponavljanje.
Načelnik opštine Mile Zlojutro je izrazio zadovoljstvo što se već po treći put ova vrsta edukacije organizuje u Kozarskoj Dubici.
“To nije slučajno jer mi smo opština koja je najviše stradala u Drugom svjetskom ratu i drugi smo u Evropi po broju stradalih u odnosu na ukupan broj stanovnika”, rekao je Zlojutro i naglasio da se o izučavanju genocida nad našim narodom kao i o holokaustu najviše može naučiti od onih koji najviše rade na tome, a to su svakako Jevreji i Institut “Jad Vašem” u Jerusalimu.
On je naglasio da je svake godine više polaznika prisutno na ovoj edukaciji koja će u budućnosti dati rezultate.
Šef Odjeljenja za centralnu Evropu Međunarodne škole "Jad Vašem" Hava Baruh je izjavila da je učenje o holokaustu dio nastavnog plana i programa škola u Izraelu, te da je Republika Srpsla na samom početku po ovom pitanju.
“U Izraelu svi učenici uče o holokaustu i polažu ispite. Većina ih ima i lični kontakt sa tom temom preko svojih baka i djedova”, rekla je Baruhova i naglasila da su u cijeloj Evropi različiti pedagoški pristupi u izučavanju ove teme.
Baruh je pohvalila rad profesora, učesnika seminara, naglasivši da oni rade sjajan posao i organizuju projekte.
“Profesori na ovom seminaru mogu da dobiju informacije o istorijskim aspektu tog događaja ali mogu i da steknu znanja o pedagoškom pristupu i didaktičkim principima na kojima se zasniva izučavanje holokausta u “Jad Vašemu””, rekla je Baruhova.
Direktor Spomen područja Donja Gradina Milorad Bukva je izjavio da ovi seminari treba da edukuju buduće predavače o holkaustu, s obzirom da je krajnji cilj da se ova tema uvede u obrazovanje prije svega srednjoškolsko, a možda vremenom i u osnovno.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi