V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

28.07.2014. - U Milića Gaju obilježen 27. juli, Dan ustanka protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu
Juče je u Milića Gaju obilježen 27. juli, Dan ustanka protiv fašizma naroda BiH u Drugom svjetskom ratu.
Obilježavanje ovog datuma u Potkozarju i Knešpolju počelo je polaganjem vijenaca na spomenik poginulim borcima NOR-a u Knežici.
Vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske, potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, konzul Srbije u Republici Srpskoj Radoslav Ilić, predstavnici republičkog i SUBNOR-a opštine Kozarska Dubica i grada Prijedora, načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro, te predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, Boračke organizacije, Organizacije porodica poginulih boraca, Saveza ratnih vojnih invalida i političkih partija.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro je naglasio značaj ovog datuma, kao i drugih koji su vezani za istoriju srpskog naroda.
On je rekao da događaji iz NOB-a i imena narodnih heroja treba da se spominju budućim generacijama i podsjećaju na hrabrost i izdržljivost jednog naroda koji se borio za slobodu.
Ministar Đokić je rekao da je broj žratva u Drugom svjetskom ratu na ovim prostorima 1,7 miliona, a da je među njima najviše bilo Srba.
Potpredsjednik Republike Srpske Vlajki je istakao da se srpski narod i devedesetih godina prošlog vijeka suprotstavio novom svjetskom poretku u obliku NATO, te da je to, kako je rekao “tradicija koja se mora održati jer govori o pravom karakteru naroda ovog kraja". Predsjednik SUBNOR-a Blagoja Gajić rekao je da su se borci NOR-a poštovali, cijenili i uvažavali, kao i da mladi danas treba da preuzmu te tekovine antifašizma i da ne prepuste "tami zaborava" događaje iz slavne i velike narodnooslobodilačke borbe.
Ustanak naroda i narodnosti BiH protiv fašističke okupacije podignut je 27. jula 1941. godine na Kozari pod vodstvom Mladena Stojanovića, a njegove godišnjice obilježavaju se u Milića Gaju u Kozarskoj Dubici tradicionalnim narodnim zborovanjem i okupljanjem učesnika i poštovalaca NOR-a i njihovih potomaka.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi