V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

02.09.2014. - Utvrđen program obilježavanja 19 godina odbrane od hrvatske agresije
Organizacioni odbor opštine Kozarska Dubica utvrdio je danas program obilježavanja 19. godišnjice odbrane naše opštine od hrvatske agresije u septembru 1995. godine.
„Tokom napada Vojska Republike Srpske i narod Kozarske Dubice, zaustavili su agresiju hrvatskih oružanih snaga i tako odbranili Republiku Srpsku. To je razlog da “Septembarske dane odbrane“ obilježimo nizom događaja komemorativnog, sportskog i vjerskog karaktera, kako bi se ukazalo na radsost odbrane od hrvatske agresije, prisjetilo na velike žrtve i odala počast stradalima“, rečeno je na na prvom sastanku Organizacionog odbora, kojim je predsjedavao načelnik opštine Mile Zlojutro.
Programom je predviđeno da obilježavanje počne u subotu, 13. septembra u Mjesnoj zajednici Bjelajci gdje će biti upriličen 14. Memorijalni turnir u malom fudbalu kao znak sjećanja na poginulog policajca Zorana Bulića. Centralni događaj povodom odbrane opštine biće organizovan u četvrtak, 18. septembra, u Spomen hramu Svete Petke gdje će biti služena zaupokojena liturgija i parastos za poginule civile i vojnike, a zatim će se položiti cvijeće kod Spomen krsta. Ovom prilikom prisutnima će se obratiti zvaničnici i biće upriličen prigodan umjetnički program.
„Od sportskih događaja, takođe, će se u nedjelju 14. septembra, na trgu Nikole Pašića u organizaciji Košarkaškog kluba „Una“ upriličiti takmičenje u uličnoj košarci, dok će tradicionalna „Biciklijada“ po 12. put biti organizovana 20. septembra. Po prvi put, 28. septembra biće organizovana rukometna utakmica između klubova „Mlijekoprodukt“ i „PKB“ iz Beograda u znak sjećanja na majora Milana Tepića“, rečeno je na sastanku Organizacionog odbora.
Kao i prethodnih godina 19. septembra biće položeno cvijeće na spomen obilježje na mjestu pogibije Zorana Bulića u Donjoj Gradini, a 21. septembra obilježen Dan 11. dubičke brigade.
U ponedjeljak, 29. septembra, delegacije opštine i Opštinske boračke organizacije će na spomen obilježje Narodnom heroju majoru Milanu Tepiću na mjesnom groblju u Komlencu položiti cvijeće i zapaliti svijeće.
U opštini Kozarska Dubica su u samo dva dana trajanja hrvatske agresije od dejstva napadačke artiljerije i u neposrednim borbama na području grada poginule 44 osobe, odnosno 32 pripadnika dubičke brigade Vojske RS i 12 civila, koji su se zatekli na putu uz rijeku Unu. Procjena pričinjene materijalne štete u Kozarskoj Dubici je 50 miliona maraka. Hrvatske vojne snage uspjele su u noći između 17. i 18. septembra 1995. godine na dva mjesta da pređu rijeku Unu - kod Novog Grada i Kozarske Dubice, i probiju graničnu liniju odbrane.
Za zločine hrvatske vojske počinjene tokom agresije na teritoriji zapadnokrajiških opština Republike Srpske do danas niko nije odgovarao, uprkos tome što su prvi izvještaji o počinjenim ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva nadležnim institucijama podneseni još 1996. godine.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi