V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

15.09.2014. - Održana prva misa u novoizgrađenoj katoličkoj crkvi
Juče je u novoizgrađenoj katoličkoj crkvi u Kozarskoj Dubici u prisustvu vjernika, građana i predstavnika pravoslavne crkve i islamske vjerske zajednice održana prva svečana misa i blagoslov.
Misno slavlje u crkvi, koja je izgrađena na mjestu gdje je ranije postojao ovakav vjerski objekat, predvodio je banjalučki biskup Franjo Komarica, te dubički župnik Milan Begić i više župnika banjalučke biskupije.
Katolička zajednica u Kozarskoj Dubici juče je u ovom sakralnom objektu nakon 22. godine ponovo proslavila „Uzvišenje svetoga križa“ po kojem je crkva i dobila ime.
Biskup Komarica naglasio je da su ovu crkvu izgradile zanatlije iz Kozarske Dubice, a radove finansirali Banjalučka biskupija i brojni donatori kako bi vjernici sve tri vjeroispovijesti u slozi i međusobnom poštovanju različitosti gradili budućnost svoje djece i lokalne zajednice.
„Blagdan „Uzvišenje svetoga križa“ je zaštitnik ove župe. Mi smo sretni da imamo ove godine radost da smo završili najnužnije radove na novoizgrađenoj crkvi, a na mjestu one koja je porušena 1992. godine. Crkva nije još potpuno završena i danas nije konačna predaja na upotrebu. Osobno me raduje što je izgradnja ove crkve radost ne samo katoličke zajednice nego i drugih građana Kozarske Dubice. Dobro je da se znamo radovati radosti drugih“, rekao je Komarica.
On je naglasio da je Katolička zajednica u ovoj opštini relativno mala ali je ponovo dobila svoju bogomolju.
Marija Rapo izaslanica ministra za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske je rekla da je Ministarstvo od samog početka učestvovalo u projektu obnove crkve. „Znatan dio sredstava smo uložili u obnovu i nadamo se da će ova prekrasna mala crkva biti kuća gdje će se ljudi moliti Bogu i da će služiti dobrobiti hrvatskog naroda ali i ostalih Dubičana, te da će svima donijeti duševni mir“, rekla je Rapo.
Svečanoj misi prisustvovao je i načelnik opštine Mile Zlojutro koji je naglasio da je obnova ove crkve još jedna potvrda da je Kozarska Dubica tolerantna sredina u kojoj je zastupljena jednakost svih naroda.
„Ova crkva kao i ostali vjerski objekti će služiti ne samo za obavljanje vjerskih potreba građana negi i za širenje ljubavi i tolerancije među ljudima različite vjeroispovijesti. Crkva je obnovljena u rekordnom roku i čestitam onima koji su to finansirali i izvođaču radova. Upravo ova građevina govori o Kozarskoj Dubici kao tolerantnom gradu u kome oni kojih je značajno manje mogu slobodno da žive uz sva prava kao i većinski narodi“, rekao je Zlojutro.
Dubički župnik Milan Begić je rekao da će vjernici u buduće moći svake poslednje nedjelje u mjesecu u 14.00 časova prisustvovati organizovanoj molitvi u novoizgrađenom objektu.
„Vjernici su crkva i bez njih zidane građevine ne znače ništa. Sretni smo i zadovoljni što je ponovo izgrađena i želimo da bude ispunjena vjernicima“, rekao je Begić i podsjetio da je katolička crkva koja je postojala prije ove izgrađena 1925. godine.
Prvoj misi u obnovljenom objektu prisustvovao je delegat u Vijeću naroda RS Perica Bundalo, predsjednik i potpredsjednik SO Kozarska Dubica Nebojša Milovčević i Nenad Ličanin i brojni direktori javnih i privatnih preduća.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi