V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

19.09.2014. - Mladen Ivanić se sastao sa rukovodstvom opštine
Mladen Ivanić delegat u Domu naroda Prlamentarne skupštine BiH sastao se danas sa rukovodstvom opštine Kozarska Dubica priliokm čega su razgovarali o ekonomskoj situaciji na području opštine.
“Pad priliva sredstava od PDV-a uključujući i velika dugovanja dovode ovu opštinu u nezavidnu situaciju. Dubica je ove godine bila u velikim problemima i zato je neophodna veća podrška ovoj opštini sa nivoa republike, pa rekao bih i BIH”, naglasio je Ivanić.
On je istakao da je nezaobilazna tema sastanka bila granični prelaz u centru grada.
“Ovaj prelaz će biti jedan od mojih prioriteta, kao člana Predsjedništva BiH i zaista ću uraditi sve da ispravim greške koje je uradila sadašnja vlast. Nikola Špirić kao predsjednik Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje odgovoran je zašto ovaj granični prelaz nema status koji bi trebalo da ima”, rekao je Ivanić.
Prema njegovim riječima nedopustivo je da male opštine dođu na ivicu funkcionalnosti zbog umanjenja koeficijenta za raspodjelu sredstava poreza na dodatnu vrijednost.
“Jedna od stvari koje smo se u okviru Saveza za promjene dogovorili jeste da se izmijeni kriterijum raspodjele i obezbijedi veći iznos novca opštinama. Glavni razlog pada prihoda su prevelike otplate stranih dugova jer je ova vlast previše zadužila republiku i mi ćemo poslije izbora razgovarati sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda o prilagođavanju kredita realnim mogućnostima. Uvjeren sam da to znači 300 miliona maraka manje iz Republike Srpske što automatski znači veće učešće opština u prihodima i njihovo jačanje”, rekao je Ivanić.
On je dodao da Kozarska Dubica ima kvalitetna preduzeća ali da smatra da dubička privreda može postići više.
“Kozarskoj Dubici treba da se omogući izvoz mlijeka i tako će se odmah napraviti pomak koji će osjetiti neposredno poljoprivrednici i ostali. To je najelementarnija obaveza Savjeta ministara. Osim toga treba smanjiti poreze kako bi privreda oživila”, rekao je Ivanić i dodao, ako se primijene ovakve promjene za par godina će se osjetiti napredak i otvaranje novih radnih mjesta.
Mile Zlojutro načelnik opštine je rekao da se sistem raspodjele državnog novca mora promijeniti, kako bi opštine dobile dio koji im pripada.
”Inače neće biti izlaza. Mi se iz dana u dan borimo da održimo finansijsku stabilnost. Od republičkog nivoa dobijamo samo to da nam se na sve moguće načine nastoje smanjiti prihodi što je na štetu građana Kozarske Dubice”, rekao je Zlojutro.
On je podsjetio da, pored problema sa graničnim prelazom, preduzeća iz Kozarske Dubice imaju probleme sa izvozom mlijeka i šećera.
”To su stvari kojima se trebaju baviti funkcioneri na državnom nivou u okviru Savjeta ministara i Predsjedništva BiH. Sadašnja vlast se time ne bavi i zbog toga trpe građani Kozarske Dubice”, rekao je Zlojutro.
Ivanić je u pratnji opštinskih zvaničnika danas obišao preduzeće za izradu drvenih paleta “AD Produkt”.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi