V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

14.11.2014. - Prezentovan istraživački rad o pojavi plemenjače kukuruza
Pojava plemenjače kukuruza na području opštine Kozarska Dubica tema je koja je prezentovana na 11. Simpozijumu o zaštiti bilja u BiH koji je nedavno održan u Tesliću.
U okviru Zbornika rezimea radova napravljenog od strane Društva za zaštitu bilja BiH našao se i rad Bobane Ćibić inženjera poljoprivrede iz Opštinske uprave u kojem su izneseni detalji o pojavi ove neuobičajene bolesti.
„Ideja za pisanje rada je potekla usljed otkrivanja nesvakidašnje pojave na biljkama kukuruza u selima Jošik i Ćuklinac. Nakon prijave našem Odjeljenju, uzeli smo uzorke i dostavili Poljoprivrednom institutu u Banja Luci, a laboratorijskom analizom došlo se do saznanja da je riječ o vrlo rijetkom oboljenju, plemenjači kukuruza. Iz istraživanja smo napravili rad koji smo prezentovali u prisustvu brojnih stručnjaka na 11. Simpozijumu zaštite biljaka BiH”, rekla je Ćibićeva.
Ona je naglasila da se ova bolest javlja se u plavnim godinama.
„Tokom cijele godine na parcelama se zadržavala voda i to je uzrok pojave. Preventivno se može djelovati primjenom agrotehničkih mjera, kao što su pravljenje što šireg plodoreda, kako bi se spriječilo zadržavanje vode na parcelama, što je osnov svega”, rekla je Ćibićeva i dodala da do sada takve pojave nisu primjećena na području opštine i zbog toga se pristupilo istraživanju.
Aleksandar Nikoletić načelnik opštinskog Odjeljenja za poljoprivredu je naglasio značaj učešća opštinskih stručnjaka na ovakvim skupovima.
“Značajno je što smo imali priliku da prezentujemo ovo stručnjacima za zaštitu bilja u BiH kako bi se čulo za ovakve rijetke pojave i izvršila analiza s ciljem sprječavanja istih i sličnih u narednim godinama”, rekao je Nikoletić.
On je podsjetio da su ovakvi simpozijumi korisni iz razloga jer sumiraju sve istraživačke radove o pojavama bolesti biljaka koje se dese tokom jedne godine i dodao da je bitno i prisustvo ostalih stručnjaka iz regiona, jer mišljenja i znanja sa ovakvih skupova se prenose poljoprivrednicima.
U izradi istraživačkog rada o pojavi plemenjače kukuruza učestvovali su i Odjeljenje za poljoprivredu opštine Kozarska Dubica i stručnjaci sa Poljoprivrednog instituta Republike Srpske.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi