V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

04.12.2014. - Otvorena arheološka izložba
Sinoć je u holu Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” otvorena arheološka izložba pod nazivom „Ranovizantijske bazilike u Bakincima“ i „Preliminarni rezultati arheoloških istraživanja manastira Đurđevac“ čiji ostaci su pronađeni na lokaciji Kriva Rijeka kod Knežice.
Tragajući za srpskim svetinjama, manastirima i crkvama, arheolozi Zavičajnog muzeja iz Gradiške pronašli su prije nekoliko godine ostatke ovih manastira, a rezultate višegodišnjeg rada na istraživanju, kustos i arheolog Bojan Vujinović ujedinio je u cjelinu u vidu postavke izložbe.
Uz pomoć Opštinske uprave ovakva izložba je po prvi put organizovana u Kozarskoj Dubici, suorganizator je Zavičajni muzej iz Gradiške, a posjetiocima su predstavljene fotografije sa arheoloških lokaliteta i pokretni arheološki materijal koji je pronađen tokom istraživanja.
Izložbu je otvorio načelnik opštine Mile Zlojutro prilikom čega je naglasio značaj ovakvog istraživanja i postavke izložbe za sve generacije.
„Nadam se da je ovo početak krupnijih poslova koje ćemo u budućnosti raditi u pogledu arheoloških istraživanja na području Kozarske Dubice. Ovo su vrlo malo istražena područja”, rekao je Zlojutro.
On je izrazio nadanje da će izložba zainteresovati nekoga od učenika za izučavanje istorije i arheologije, obzirom da je postavka izložbe u holu srednjoškolskog centra, a sve u cilju da opština u budućnosti dobije stručnjake iz ove oblasti.
Autor izložbe Bojan Vujinović je rekao da mu je namjera bila da predstavi rezultate arheoloških istraživanja lokaliteta Gradina u Bakincima, kod Laktaša, od 2012. do 2014. godine i ovogodošnjeg istraživanja ostataka manastira Đurđevac na lokaciji Kriva Rijeka kod Knežice.
“Lokalitet Gradina u Bakincima je ranovizantijski gradu koji je bio regionalni centar tokom 6. vijeka i episkopsko sjedište. Ovo su rezultati trogodišnjeg istraživanja gdje smo pronašli tri bazilike i krenuli sa istraživanjem gornjeg grada. Zaista impozantan lokalitet koji ima preko 100 hiljada kvadratnih metara i u njemu je po našim sadašnjim procjenama živjelo oko 5.000 ljudi”, rekao je Vujinović i dodao da je gornji grad bio centar hrišćanstva te regije i nije značajan samo za Laktaše nego i za okolne opštine, a među njima, svakako, i za Kozarsku Dubicu.
On je naglasio da je za Dubičane značajno otkriće zidina manastirišta Đurđevac.
“Ovdje je izložena jedna manja postavka fotografija sa arheološkog lokaliteta i pokretni arheološki materijal koji je pronađen tokom istraživanja. Na osnovu tog materijala došli smo do podatka da se izgradnja manastira dovodi u vezu sa krajem 13. odnosto sa početkom 14. vijeka. Već 1538. godine manastir je porušen u najezdi Turaka, a tokom istraživanja, nedostatak materijala iz kasnijeg perioda nam ukazuje na to da nakon rušenja nije biolo obnavljanja", rekao je Vujinović.
Arheolog Milan Đurđević je podsjetio da su ostaci manastira Đurđevac otkriveni 2008. godine, te da su istraživanja počela ove godine zahvaljujući finansijskoj pomoći opštine Kozarska Dubica.
Nakon otvaranja izložbe arheolozi Zavičajnog muzeja Bojan Vujinović, Milan Đurđević i Dalija Tubin održali su naučno predavanje pod nazivom “Arheološka baština Kozarske Dubice”, tokom kojeg su govorili o značajnim arheološkim lokalitetima ove opštine i mogućnosti uvrštavanja istih u turističku ponudu.
Dubičani će izložbu moći posjetiti do 5. decembra od 8:00 do 19:00 časova.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi