V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

20.02.2015. - OO za Memorijalnu akademiju povodom Dana sjećanja na jasenovačke žrtve
Memorijalna akademija povodom obeležavanje Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini biće upriličena u subotu, 18. aprila, utvrdio je to danas Organizacioni odbor.
Opština Kozarska Dubica ove godine organizuje akademiju, a ranije je utvrđeno da će parastos i pomen nevinim žrtvama ustaškog zločina genocida biti služen u nedelju, 19. aprila u Spomen-području "Donja Gradina”.
Akademija će se upriličiti u večernjim časovima u Domu kulture, a Srpsko kulturno i prosvjetno društvo “Prosvjeta” iz Kozarske Dubice, odnosno Dramski studio “Artist” će pripremiti prigodan muzičko-scenski performans sa naglaskom na obilježavanje 70. jubilarne godišnjice proboja poslednje grupe logoraša iz takozvane “tvornice smrti”
“Zadatak ovog Organizacionog odbora je da sačini program memorijalne akademije, prati pripreme i obezbijedi realizaciju”, rekao je načelnik opštine Mile Zlojutro koji je predsjedavao Odborom.
On je izrazio očekivanje da akademiji prisustvuju brojni predstavnici javnog, kulturnog i političkog života kako bi se iskazalo poštovanje prema žrtvama i održalo sjećanje na najmonstruozniji zločin u vrijeme Drugog svjetskog rata koji se više nikada ne smije dozvoliti.
U sistemu koncentracionih logora Јasenovac, Donja Gradina predstavlja najveće stratište tog logora, koje se prostirao na 116 hektara na kojima se nalazi 64.800 metara kvadratnih masovnih grobnica.
Srpsko, jevrejsko i romsko stanovništvo dovođeno je iz Potkozarja i drugih dijelova zloglasne Nezavisne države Hrvatske i odmah u kolonoma vođeno je na gubilište u Donju Gradinu.
Nakon likvidacije, beživotna tijela su zakopavana ili bacana u rijeku Savu.
Prema procjenama stručnjaka, u periodu od 1941. godine do 1945. godine u tom logoru na najmonstruozniji način ubijeno je više od 700. 000 djece, žena i staraca, najviše Srba, Јevreja i Roma.
U organizaciji memorijalne akademije učestvuju Spomen-područje "Donja Gradina", Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti i Javno preduzeće “Centar za informisanje i kulturu”.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi