V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

26.02.2015.- Jednoglasna podrška Odluci o dodjeli u zakup poljoprivrednog zemljišta
Na 24. redovnom zasjedanju lokalnog parlamenta jednoglasno je usvojena Odluka o dodjeli u zakup poljoprivrednog zemljišta, kao rezultat obimnih i dugotrajnih aktivnosti provedenih od strane Odjeljenja za poljoprivredu.
“Na osnovu ove odluke 66 poljoprivrednika će potpisati ugovor o zakupu 500 hektara poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike na području opštine Kozarska Dubica”, rekao je to je Aleksandar Nikoletić načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i dodao da je predmet zakupa u 26 katastarskih opština bilo 847 hektara, te da za 100 hektara nije bilo interesa, a za isto toliko se očekuje saglasnost resornog ministarstva kako bi se nastavila procedura.
Podrška uspješno odrađenom poslu i odluci koja je iz toga proizašla stigla je od svih odbornika. U ime kluba SNSD-a Jovica Šuman je pokrenuo, a ostali podržali inicijativu da se opet pristupi rješavanju problema koncesije na gotovo 500 dubičkih hektara koju ima, a ne plaća „Prodeks agro“ iz Topole.
O ovom problemu je i ranije bilo riječi, pa i u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ali se zasad ništa nije postiglo.
"Da ima dobre volje, prije svega političke, ovaj problem bi se mogao riješiti za 15 dana”, rekao je Darko Banjac narodni poslanik iz naše opštine koji je u Skupštini Srpske pokrenuo ovo pitanje, tako što je prozvao odgovorne iz resornog ministarstva zato što su dali podsticaj koncesionaru koji nije platio koncesiju.
Banjac je na zasjedanju dubičkog parlamenta zamolio sve političke partije i nezavisne kandidate, posebno SNSD i DNS jer ove partije participiraju u republičkoj vlasti da se založe da se u resornom ministarstvu pokrene inicijativa, podvuče crta i da se završi ova priča.
“Zato postoje svi uslovi jer ovaj koncesionar ne plaća koncesiju, ne obrađuje dio zemljišta ili ne na način na koji bi trebao, a posebno zato što više ne postoji firma kojoj je koncesija data”, pojasnio je Banjac.
Kada su u pitanju završene aktivnosti na dodjeli poljoprivrednog zemljišta Banjac je rekao da je Kozarska Dubica zahvaljujući odobrenju ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Steve Mirjanića jedina u Republici Srpskoj koja je uspješno izvršila parcelizaciju promjenom namjene parcele, te da je jedina opština u kojoj je parcelizacija izvršena geo-mapom.
“Osim toga je i jedina opština u Srpskoj u kojoj se izašlo u susret malim proizvođačima tako što je dobila odobrenje da donja granica zemljišta koje se dodjeljuje u zakup bude neograničena, a gornja granica 20 hektara”, istakao je Banjac.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi