V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

11.03.2015. -Njemačka kompanija “Kühne” počinje sa poslovanjem u Kozarskoj Dubici
Jedan od lider u proizvodnji hrane u Njemačkoj, kompanija “Kühne” počinje sa radom u Kozarskoj Dubici i u narednoj sezoni vršiće otkup krastavaca od malih poljoprivrednih proizvođača, potvrdio je to Danijel Marjanović direktor Lokalne agencije za razvoj.
Sjedište preduzeća i otkupna stanica će se nalaziti u propstorijama preduzeća “EkoBel” u Poslovnoj zoni i oni će im biti uski saradnici.
“Ono što je jako dobro što će se ovom prilikom uposliti veliki broj naših poljoprivrednih proizvođača. Želja predstavnika ove kompanije je da se proizvodnja krastavaca u početnom periodu radi na 400 dunuma i mi se možemo pohvaliti uspjehom da smo dogovorili da se preduzeće otvori u našoj opštini”, rekao je Marjanović.
On je naglasio da su proteklih nekoliko mjeseci Lokalna agencija za razvoj i Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti opštine Kozarska Dubica u saradnji sa Njemačkom organizacijom za tehničku saradnju GIZ-om intenzivno radili na pregovorima o otvaranju preduzeća kompanije “Kühne” na području opštine.
“Predstavnici kompanije “Kühne” su posredstvom GIZ-a odlučili da otvore predstavništva u opštinama Kozarska Dubica, Srbac, Laktaši i Gradiška.
Neophodne su im velike količine krastavaca i za početak će se bazirati samo na otkup ove vrste povrća, a inače ova kompanija osim po prodaji krastavaca poznata je i po proizvodnji senfa, octa i drugih prehrambenih proizvoda”, rekao je Marjanović i dodao da je kompanija spremna da u početku uloži više od milion maraka u ovaj projekat.
On je naglasio da ako ove godine bude odrađen dobar posao, sledeće godine postoji želja da se krene u još veći projekat, a to je pokretanje prerađivačkih kapaciteta ili proširenje asortimana poljoprivrednih proizvoda koje bi kompanija otkupljivala.
Marjanović je podsjetio da su ranije postojali problemi u realizaciji sličnih projekata.
“Radi svih problema koje su naši poljoprivredni proizvođači imali u proteklih dvadesetak godina sa sličnim projektima u koje nisu direktno bile uključene strane firme nego razni posrednici, ljudi su dobrim dijelom izgubili povjerenje u taj sistem. Zato je ova kompanije odlučila da direktno posluje sa kooperantima”, rekao je Marjanović i dodao da ovaj projekat zvanično kreće 18. marta ove godine, kada će biti održana prezentacija od strane kompanije u skupštinskoj sali.
“Pozivaju se svi zainteresovani poljoprivrednici da se odazovu. Cilj je da se angažuje što veći broj malih proizvođača, a kompanija obezbjeđuje kompletan repromaterijal i logističku podršku u vidu stručne pomoći. Isplata će se vršiti sedmično po unaprijed dogovorenoj cijeni, a očekivana minimalna zarada po dunumu je 1000 eura, s tim da su neophodna dva uposlena čovjeka na jednom dunumu za postizanje optimalnog prinosa”, rekao je Marjanović.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi