V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

18.03.2015. - Kompanija “Kühne” predstavila projekat otkupa krastavaca
Predstavnici njemačke kompanije “Kühne” danas su u prisustvu brojnih poljoprivrednih proizvođača predstavili svoju komaniju i projekat kojim je predviđeno da u narednoj sezoni vrše otkup krastavaca od malih poljoprivrednih proizvođača.
Pedstavništvo kompanije “Kühne” je već otvoreno u Kozarskoj Dubici, a smješteno je u prostorijama preduzeća “EkoBel” u Poslovnoj zoni i oni će im u budućnosti biti bliski saradnici.
Bernhard Ulrich zadužen za nabavku sirovog materijala za kompaniju “Kühne”, koja postoji već 300 godina, je rekao da im je cilj da uspostave kontakt sa što većim brojem lokalnih poljoprivrednika koji imaju interes za saradnju.
“Već tri godine pomoću trgovaca radimo u BiH, a želimo da u budućnosti poslujemo bez posrednika, odnosno direktno sa poljoprivrednicima. Mi imamo bogatu tradiciju. Postojimo 300 godina i vrlo smo zdravo i ekonomski jako preduzeće koje može da isplati poljoprivrednike”, rekao je Ulrich i dodao da je sjedište preduzeća osnovano u prostorijama "EkoBel-a", gdje će poljoprivrednici imati kome da se obrate, uključujući i agronome koji će ih podržavati u procesu proizvodnje.
On je podsjetio da je ugovorom definisano kako će se sprovoditi otkup, koliko će trajati i koji je doprinos kompanije prije same proizvodnje.
”Takođe je pojašnjeno šta je prva, druga i treća klasa i definisana cijena. Ugovorom je sve obuhvaćeno i nadamo se uspješnoj saradnji”, rekao je Ulrich.
Mile Zlojutro načelnik opštine je rekao da je otvaranja predstavništva jedne ovakve kompanije od veklikog značaja za Kozarsku Dubicu.
“Ono u čemu očekujem korist je da će što veći broj Dubičana koji se bave poljoprivredom naći novi izvor zarade u ovom projektu, a isto tako ovo bi mogao biti početak jedne dobre saradnje pomenute kompanije i ove opštine”, rekao je Zlojutro.
Proteklih nekoliko mjeseci Lokalna agencija za razvoj i Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti opštine Kozarska Dubica u saradnji sa Njemačkom organizacijom za tehničku saradnju-GIZ intenzivno su radili na pregovorima o otvaranju predstavništva kompanije “Kühne” na području opštine.
Danijel Marjanović direktor Lokalne agencije za razvoj je naglasio da su zadovoljni odazivom poljoprivrednih proizvođača.
“Mi se trudimo već duže vrijeme da dovedemo u Kozarsku Dubicu investitore i sada možemo reći da smo uspjeli dovesti jednu od deset najačih kompanija u Njemačkoj u proizvodnji hrane. Za početak oni će otkupljivati krastavce od naših poljoprivrednih proizvođača. Nadamo se i naša je želja da ta kompanija zaživi u pravom smislu riječi na našem tržištu i da u nekom budućem periodu, možda već sledeće godine, krenu u manju i narednih godina u veću proizvodnju”, rekao je Marjanović.
Marjanović je dodao da će ova kompanija za početak otkpljivati krastavce sa područja opština Kozarska Dubica, Srbac, Laktaši i Gradiška.
Vladimir Šušnjar direktor preduzeća “EkoBel” u čijim prostorijama će biti sjedište preduzeća njemačke kompanije i otkupna stanica je rekao da će im oni biti partneri i pružati logističku podršku u poslovanju.
“Riječ je o jednom gigantu koji ima ozbiljnu namjeru u zasnivanju posla na ovim prostorima. Mi smo zajedno sa GIZ-om ušli sa njima u partnersku saradnju, i krenli u razgovore sa predstavnicima lokalnih zajednica i sa malim poljoprivrednim proizvođačima. Kod nas u Kozarskoj Dubici bi bio logistički centar obzirom da se nalazimo na sredini svih opština koje će ući u ovaj projekat i sve što se proizvede od nas bi išlo za Njemačku”, rekao je Šušnjar.
Kompanija “Kühne” osim po prodaji krastavaca poznata je i po proizvodnji senfa, octa i drugih prehrambenih proizvoda.
Želja lokalne vlasti i predstavnika kompanije je da se angažuje što veći broj malih proizvođača. Kompanija će obezbijediti repromaterijal i logističku podršku u vidu stručne pomoći, a isplata bi se vršila sedmično po unaprijed dogovorenoj cijeni.
"Očekivana minimalna zarada po dunumu je 1000 eura, s tim da su neophodna dva uposlena čovjeka na jednom dunumu za postizanje optimalnog prinosa”, rečeno je ranije u Lokalnoj agenciji za razvoj i dodato da je želja predstavnika kompanije “Kühne” da se proizvodnja krastavaca u početnom periodu radi na 400 dunuma.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi