V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

02.04.2015. - Na radionici „B.C.“ učestvovalo 35 srednjoškolaca
Danas je u Spomen području „Donja Gradina“ upriličena radionica za srednjoškolce, pod nazivom „B. C.“
Inicijali „B.C“ su bili urezani na jednoj cigli i označavali su Bačićevu ciglanu koja je bila dio industrijskog kompleksa „Prometne zadruge“ u Jasenovcu, osnovane 1929. godine, a u kojoj je kasnije podignut logor.
Radionica je inspirisana istoimenim stručnim tekstom, a organizator je Javna ustanova Spomen područje „Donja Gradina“ u saradnji sa Srednjoškolskim centrom „Nikola Tesla“ iz Kozarske Dubice i Ugostiteljsko-ekonomskom školom iz Prijedora.
Učestvovalo je 35 učenika, uvodnu riječ dao je direktor Spomen područja Milorad Bukva, a o stradanjima u zloglasnom logoru govorili su viši kustos Spomen područja Tanja Tuleković na temu „B.C.“, potom profesor geografije Branko Borovnica o temi „Migracije u holokaustu, te profesor istorije Željko Žeželj o temi „Ustaški pokret, organizacija i ustrojstvo NDH“.
Tanja Tuleković viši kustos je ovom prilikom rekla da je srednjoškolcima približena istina o najvećim brutalnostima koncentracionog logora Jasenovac uz pomoć dokumentarnih fotografija Ciglane prije formiranja Nezavisne Države Hrvatske, iz perioda postojanja koncentracionog logora Jasenovac kao i fotografijama njenih ruševina.
„Cilj ove radionice je da jednim, svakodnevnim predmetom ispričamo priču o zloglasnom koncentracionom logoru Jasenovac. U ovom slučaju taj predmet je cigla sa urezanim inicijalima „B.C.“. Inicijali označavaju Bačićevu ciglanu koja je, ustvari, bila dio industrijskog kompleksa „Prometne zadruge“ u Jasenovcu, osnovane 1929. godine. Vlasnici su bili ugledna i bogata srpska porodica Bačić iz Jasenovca, odnosno otac Jovan i njegovi sinovi Ozren i Uroš, koji su učestvovali u kulturnom, vjerskom i sportskom razvoju mjesta.
Ustaške novine „Hrvatski narod“ su 23. avgusta, 1941. godine objavile da su počeli javni radovi za isušivanje Lonjskog polja. Javnost je obavještena o gradnji baraka za radnike koji će regulisati sistem odvodnih kanala i raditi na isušivanju zemljišta u Lonjskom polju pored rijeke Save, međutim, iza toga se krilo podizanje koncentracionog logora u Jasenovcu. Na imanju Ozrena Bačića koje se prostiralo na istočnoj strani naselja Jasenovac i lijevoj obali Save, na površini od 125 ha, podignut je Logor III. Unutar ovog prostora dominirala je ciglana, te je centralni logor jasenovačkog sistema ustaških logora dobio naziv Logor III-Ciglana“, rekl aje Tulekovićeva.
Učenici su u pratnji kustosa obišli grobno polje „Topole“, ostatke „Tvornice sapuna“ i „Topolu uzasa“, a nakon prezedavanja učestvovali u evaluaciji prezentovanog.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi