V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

12.04.2015.- Najava: Memorijalna akademija „Smrtimice životom“
Umjetnički performans „Smrtimice životom“ biće prikazan publici u Domu kulture u subotu, 18. aprila, povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.
Memorijalna akademija će početi u 19:00 časova minutom ćutnje za sve nevino ubijene Srbe, Jevreje i Rome u u takozvanoj „tvornici“ smrti koju je osnovala Nezavisna država Hrvatska radi njihovog istrebljenja zbog toga što su pripadali drugoj naciji.
U Donjoj Gradini i zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac stradalo je više od 800.000 nevinih žrtava, isključivo zbog toga što su bili Srbi, Jevreji, Romi ili antifašisti. Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora za istrebljenje ovih naroda zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, više od 23.000 Jevreja i 80.000 Roma.
Kozarska Dubica je u Evropi drugi grad po broju stradalih stanovnika u Drugom svjetskom ratu i prostor koji je najviše stradao na teritoriji bivše Jugoslavije u tom periodu.
Ova opština izgubila je više od 18. 000 stanovnika, što je preko 52 odsto ukupnog prijeratnog stanovništva i taj broj nakada nije vraćen",
Logor u Donjoj Gradini nalazio se u BiH, preko puta Jasenovca u Hrvatskoj, odmah iza ušća rijeke Une u Savu i formiran je 1941. godine.
Gradina je predstavljala masovno jasenovačko stratište, odnosno "prihvatni logor" dok ustaše ne likvidiraju mnogobrojno srpsko stanovništvo dovedeno iz BiH i drugih krajeva zloglasne Nezavisne Države Hrvatske.
Organizacioni odboro za memorijalnu akademiju kojim predsjedava načelnik opštine Mile Zlojutro, čine Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti, JU Spomen područje „Donja Gradina“, JP „Centar z ainformisanje i kulturu“ i Dramski studio „Artist“ koji je pripremio scenario i program.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi