V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

17.04.2015. - Banjac u posjeti Hrvatskom saboru
Darko Banjac SDS-ov poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske sastao se juče u Zagrebu sa pomoćnikom ministra vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Željkom Kuprešakom i razgovarao o pitanju prekategorizacije Graničnog prelaza Kozarska Dubica-Hrvatska Dubica.
Banjac je posjetio i Hrvatski sabor, gdje se sastao sa zastupnicima više političkih partija i razgovarao o istom pitanju i prekograničnoj saradnji, te uputio poziv predsjedniku Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miloradu Pupovcu da posjeti opštinu Kozarska Dubica.
„Nakon razgovora sa pomoćnikom ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Željkom Kuprešakom i njegovim saradnicima, mnogo je jasnija slika u kom pravcu treba da se ide kako bi Granični prelaz u centru Kozarske Dubice vratio status putničkog prelaza. Vrlo brzo sastaće se dvije Komisije jer je Hrvatska u procesu formiranja Mješovite komisije za granične prelaze sa BiH. U okviru sastanka koji je planiran, pored problema Kozarske Dubice, biće kandidovano ukupno 12 spornih tačaka po pitanju graničnih prelaza između Hrvatske i BiH“, rekao je Banjac.
On je podsjetio da obzirom da je riječ o Međunarodnom ugovoru o kategorizaciji graničnih prelaza svaku odluku o prekategorizaciji u ovom slučaju donosi Brisel, a imajući u vidu i to da Hrvatska ulazi u sistem „šengena“ postoji izvjesnost da će se ovo pitanje teže rješavati.
„U mnogo čemu usložnjava se pitanje prekategorizacije. Ono što je izvjesno i u čemu se može izaći u susret jeste da se u vrijeme najveće frekvencije, ovaj prelaz otvori za putnički sobraćaj“, rekao je Banjac i dodao da bi to bilo dva do četiri mjeseca u godini.
On je naglasio da će nakon ovog sastanka u Ministastvu vanjskih poslova Republike Hrvatske uslijediti pokretanje pitanja kod organa BiH, uključujući Ministarstvo inostranih poslova BiH i Mješovitu komisiju BiH.
„Izvjesno je da bi taj Granični prelaz nekoliko mjeseci u godini mogao imati status putničkog Graničnog prelaza koji bi radio 24 časa. Druga stvar koja se tiče prekategorizcije Graničnog prelaza jeste izmjena Međunarodnog ugovora koju mora da potvrdi Brisel. Bitno je da se građanima Kozarske Dubice ali i Hrvatske kaže istina da se taj proces neće moći završiti tri do pet narednih godina jer mnogo toga zavisi od Evropske komisije, odnosno Brisela. Oni se rukovode statističkim podacima koji se odnose na broj stanovnika, ekonomsku isplativost postojanja prelaza, te frekventnost saobraćaja. Nama je u cilju da u tom periodu pokažemo da prelaz može imati ekonomsku opravdanost i da on spaja dva naroda i EU sa BiH“, rekao je Banjac.
Banjac je u Hrvatskom saboru razgovarao sa više saborskih zastupnika među kojima sa Draganom Crnogorcem i Milom Horvatom iz SDSS-a, te nezavisnim zastupnicima Damirom Kajinom i Furiom Radinom o IPA fondovima i iskustvu Hrvatske u pogledu povlačenja sredstava kroz projekte.
„Hrvatska će ispred EU biti zemlja koja će najviše komunicirati sa BiH po pitanju Fondova EU ali i prijema BiH u EU. Odmah se mora pristupiti izradi projekata i formiranju timova ljudi koji to znaju raditi jer ukoliko to sada uradimo rezultati će se vidjeti kroz tri godine, u suprotnom ćemo ostati bez vidljivih rezultata“, rekao je Banjac.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi