V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

20.04.2015. – Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini
U Spomen području Donja Gradina u nedjelju, 19. aprila, služen je parastos i pomen svim žrtvama koncentracionog logora Jasenovac, a u okviru obilježavanja 70 godina od proboja jasenovačkih logoraša, 22. aprila 1945. godine, brojne delegacije i pojednici položile su cvijeće i odali počast žrtvama tog logora.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je u Donjoj Gradini da Srbi nikome ne prijete osvetom, ali da neće ni zaboraviti taj ustaški zločin, niti o njemu ćutati.
Dodik je naglasio da Republika Srpska i Srbija dostojanstveno obilježavaju 70 godina od proboja logoraša iz logora smrti i sistema logora Jasenovac, u kojem je ubijeno više od 700.000 ljudi, od kojih najviše Srba.
"Ovo je mjesto tuge koje nikada ne može biti zaboravljeno, jer ovakav zločin koji se desio ovdje nije nikada viđen", istakao je Dodik.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao da je Donja Gradina srpski Jad Vašem i mjesto najvećeg stradanja, ali i postojanja srpskog naroda.
"Ovde su nas skupljali da nas unište, ovde ćemo se skupljati dok postojimo da živimo i da im nikada više ne dozvolimo da nas ubijaju", rekao je srpski premijer.
Vučić je naglasio potrebu da srpski narod pamti i da na mlađe generacije prenosi istinu o zločinu u Jasenovcu, ali i činjenicu da ne smije da dozvoli da ga ponižavaju brojem žrtava.
"Sukobe 90-tih godina prošlog veka nemoguće je razumeti bez shvatanja reči Jasenovac, dubine bola i patnje srpskog naroda i njegovog kolektivnog straha od konačnog istrebljenja zapadno od reke Drine", rekao je Vučić.
Parastos na grobnom polju "Košute" služio je Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem, a iz Donje Gradine upućene su i molitve u pomen stradalim jevrejskim i romskim žrtvama.
Osim predsjednika Republike Srpske i premijera Srbije, komemorativnom skupu u Donjoj Gradini prisustvovao je predsjednik Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, izaslanik predsjednika Srbije Oliver Antić, potpredsjednik Skupštine Srbije Igor Bečić, brojni zvaničnici i ministri Vlada Republike Srpske i Srbije, delegacije jevrejskih asocijacija, predstavnici Roma, SUBNOR-a, udruženja odbrambeno-otadžbinskog rata, članovi diplomatskog kora, vjerski i kulturni zvaničnici. Na grobnom polju "Topole", koje se sastoji od 41 masovne grobnice, vijence je položila i delegacija Opštine Kozarska Dubica.
U okviru programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, veliki broj učesnika komemorativnog skupa prisustvao je Memorijalnoj akademiji pod nazivom "Tražim pomilovanje".

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi