V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

21.04.2015. - NAJAVA: Liturgija u Jasenovcu povodom 70 godina proboja logoraša
Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro prisustvovaće sutra služenju svete arhijerejske liturgije u jasenovačkoj pravoslavnoj crkvi povodom obilježavanja 70 godina od proboja poslednje grupe zarobljenika iz zloglasnog logora smrti.
Svetu arhijerejsku liturgiju, sutra će u manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovacu služiti Njegova svetost patrijarh srpski Irinej i episkop Eparhije pakračko-slavonske.
U selu Mlaka kod Jasenovca, čije su stanovništvo ustaše pobile i odvele u logore, a potom od sela 1942. godine napravile sabirni centar smrti za srpske žene i djecu sa Kozare, večersa će biti služena večernja liturgija.
Za datum obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Jasenovca uzet je 22. april - dan kada je grupa od 1.075 preostalih logoraša 1945. godine krenula u proboj iz logora Jasenovac, a samo njih stotinjak se domoglo slobode.
Sistem logora smrti takozvane NDH obuhvatao je oko 80 logora, i to je bila jedina država koja je imala posebne logore za djecu - Sisak i Jastrebarsko, kroz koje je prošlo 33.000 djece starosto do 14 godina, a ubijeno blizu 20.000.
„U ovom nehumanom poduhvatu NDH je nadmašila i naciste. Ove godine obilježavamo 70 godina u povodu oslobađanja ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, koji je u istoriji ostavio pečat kao najveći i najstrašniji logor smrti u Evropi“, rekao je načelnik Zlojutro i dodao da je poruka sa mjesta stradanja 800. 000 nevinih ljudi uvijek ista, a to je da se jasenovački zločin nikada ne zaboravi i ne dozvoli da se ikada ponovi.
Istoričari „Jasenovac“ nazivaju "srpski Aušvic", a Donja Gradina je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora "Jasenovac", formiran u avgusta 1941. godine.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi