V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

01.06.2015. - Potpisan protokol o postupanju i zaštiti djece i maloljetnika koji su u sukobu sa zakonom
U opštini Kozarska Dubica danas je potpisan Protokol o postupanju i zaštiti djece i maloljetnika koji su u sukobu sa zakonom u cilju prevencije maloljetničkog prestupništva i primjene alternativnih mjera u toj oblasti.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izjavio je da potpisivanje protokola dio aktivnosti koje su predviđene Akcionim planom za suzbijanje i prevenciju maloljetničke delikvencije, koji se realizuje od 2011. godine.

"Protokol koji smo danas potpisali značajan je sam po sebi jer pokazuje koliko institucija učestvuje u ovoj aktivnosti, a propisuje i obaveze svake institucije posebno", rekao je Zlojutro i dodao da su najvećim dijelom to zakonske obaveze, ali da protokol propisuje i nekoliko neformalnih aktivnosti.

On je naglasio da je opština Kozarska Dubica do sada imala značajne pomake u oblasti prevencije maloljetničkog prestupništva, te da je lokalna zajednica preko Centra za socijalni rad i nadležnog Odjeljenja nosilac aktivnosti u provođenju akcionog plana u smislu koordinacije i daljih postupaka.

"Konkretan efekat ovih aktivnosti je opremanje "Dnevnog centra", koji djeluje u okviru Centra za socijalni rad, koji je kadrovski osposobljen i licenciran za takvu vrstu aktivnosti", izjavio je Zlojutro.

Opširnije o ovoj temi donosimo nakon emisije Novosti

Projekt koordinator na projektu "Pravda za svako dijete" iz Birao za ljudska prava Tuzla Mirza Dževdetbegović izjavio je da Protokol o postupanju i zaštiti djece i maloljetnika koji su u sukobu sa zakonom predstavlja formalizaciju saradnje između svih institucija i drugih subjekata uključenih u problematiku maloljetničkog prestupništva.

"Potpisivanje protokola omogućiće da ta saradnja bude trajna i kontinuirana i nakon završetka projekta", rekao je Dževdetbegović i precizirao da se program zaštite djece i maloljetnika koji su u sukobu sa zakonom uspješno realizuje u 16 opština i gradova u BiH.

Dževdetbegović je naglasio da se dobra iskustva u realizaciji programa ogledaju i u stvaranju institucionalnog okvira za implementaciju novog Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.

Član radne grupe na prevenciji maloljetničke delikvencije iz Centra za socijalni rad Kozarska Dubica Senka Juić potvrdila je da je opremanje "Dnevnog centara" u toj opštini finansirano sredstvima Biroa za ljuska prava iz Tuzle i Ministarstva rada i socijalne zaštite Republike Srpske.

Protokol o postupanju o postupanju i zaštiti djece i maloljetnika koji su u sukobu sa zakonom danas u Kozarskoj Dubici potpisali su predstavnici Opštinske uprave, Centra za socijalni rad, Policijske stanice, Doma zdravlja, svih osnovnih i srednje škole, Udruženja mladih „Una“, Centra za informisanje i kulturu, te predstavnici Osnovnog suda u Prijedoru i Okružnog tužilaštva Banja Luka.

Potpisnici protokola obišli su prostorije "Dnevnog centra" u Kozarskoj Dubici.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi