V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

06.06.2015. - Održana tradicionalna "Kosidba"
Danas je u Knežici održana tradicionalnom deveta „Kosidba“ kojom je zvanično započela i manifestacija „Dubičko ljeto 2015“.
U prisustvu načelnika opštine Mile Zlojutra, njegovih saradnika i građana „Kosidbom“ je, takođe, otvorena manifestacija „Vidovdanski dani Knešpolja“.
Prema riječima Danijele Režak predsjednik KUD-a „Knešpolje, koje je organizator „Kosidbe“ i šire manifestacije „Vidovdanski dani Knešpolja“ učešće je uzelo 15 kosaca, a po prvi put je organizovan kulturno-umjetnički program na kome su nastupila domaća kulturno-umjetnička društva i gosti iz Zmijanaj i Banjaluke.
„“Vidovdanski dani Knešpolja“ počinju prve subote u junu, a ove godine smo prvi put organizovali kulturno-umjetnički program. Nakon kosidbe poslužili smo tradicionalni doručak koji su pripremile Knežičanke i ovo je poseban dan u kome, zaista, svi uživaju“, rekla je Režakova.
Osamdesetosmogodišnji Spasoja Aleksić iz Gornjeg Jelovca već tri godine učestvuje na manifestaciji, kao najstariji kosac.
Najmlađi kosac petogodišnji Danilo Zavišić rekao je da na kosidbu dolazi spreman, baš ko i svi ostali kosci, ali "da je lako kositi i nije", istakao je ovaj mališan koji je plijenio pažnju prisutnih.
Života Zečević iz Knežice, nekadašnji prosvjetni radnik, redvan je učesnik „Kosidbe“.
Zečević naglašava da kosa mora da bude oštra kao žilet i da se u kosidbu ide spremno i organizovano baš kao i na nastvni čas.
Mile Zlojutro načelnik opštine, koji se i sam pridružio kosidbi, i time zvanično otvorio manifestaciju, rekao je da je ovo jedna od najznačajnijih manifestacija u okviru „Dubičkog ljeta“
„Zbog teške finansijske situacije neke manifestacije ove godine su izostavljene. Opština je pokrovitelj „Dubičkog ljeta“ koje objedinjuje kulturne i sportske manifestacije i nadamo se da će građani uživati u njima tokom ljeta“, rekao je Zlojutro i naglasio da je ova manifestacija u Knežici značajna jer čuva srpske običaje i tradiciju i svakako je treba njegovati.
Pero Karan načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti, koje je i član Organizacionog odbora, svih manifestacija u okviru „Dubičkog ljeta“, takođe je je naglasio da je ova manifestacija jedna od značajnijih koje se održavaju u opštini Kozarska Dubica.
Umjetnički dio programa zdraviciom je otvorio Banjalučanin Rade Banjanin član "Udruženja Hercegovaca" iz Banjaluke.
Vaso Drašković, takođe, član „Udruženja Hercegovaca“ iz Banjaluke, prvi put je nastupio u Knežici, a na guslama se predstavio epskom pjesmom.
Učešće u ovom dijelu programa uzeli su, pored domaćina KUD-a „Knešpolje“, Folklorna sekcija „Una“ iz Kozarske Dubice i SKUD „Mladen Stojanović“ iz Prijedora, te ojkačke grupe „Zmijanje“ i „Udruženje Hercegovaca“ iz Banjaluke.
Tokom programa organizovano je i takmičenje u starim igrama u kojem su učestnici bili od 6 do 18 godina starosti.
Najuspješniji su nagrađeni, a koscima su od strane organizatora uručene diplome.
Medijski pokrovitelj manifestacije je JP "Centar za informisanje i kulturu".

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi