V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

29.08.2015. – Osveštan objekat Svetosavsko omladinskog centra
Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem osveštao je danas objekat Svetosavskog omladinskog centra pri hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici, u čiju izgradnju i rekonstrukciju je uloženo 450.000 KM.
Povodom obilježavanja 120 godina od izgradnje tog hrama, vladika Jefrem prethodno je služio svetu arhijerejsku liturgiju, a u obraćanju vjernicima istakao je značaj izgradnje objekata Srpske pravoslavne crkve koji doprinose očuvanju vjere u modernim vremenima i jačaju prosvetiteljsku ulogu crkve, koja je posvećena djeci.
"Prije 120 godina ovdje je izgrađena prva monumentalna crkva koja je porušena u Drugom svjetskom ratu, a na njenim temeljima obnovljena je ova crkva, jer mi rušenje nikad ne priznajemo kao svršen fakt, već uvijek očekujemo i nadamo se da će doći bolja vremena i stvoriti se mogućnosti da se porušeno obnovi, a neizgrađeno igradi. To uz pomoć građanske vlasti činimo i danas", rekao je vladika Jefrem.
Nakon liturgije, vladika Jefrem uručio je arhijerejske gramate pojedincima i institucijama, koji su pomogli izgradnju i opremanje Svetosavsko-omladinskog centra u Kozarskoj Dubici.
Dobitnici tog priznanja su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, opština Kozarska Dubica, "Elektrodistribucija" Banjaluka, preduzeće "Mlijekoprodukt", te Rankica Marelj i Duško Milunović.
Paroh dubički Gojko Slijepčević podsjetio je da je Svetosavski omladinski centar bio prvo parohijski dom sagrađen davne 1911. godine.
"Mi se nismo odlučili da ispred sebe porušimo stotinu godina, već smo se na sto godina od izgradnje tog objekta, tačnije 2011. godine, odvažili i po blagoslovu Crkve krenuli u njegovu generalnu sanaciju i obnovu", izjavio je paroh dubički.
On je precizirao da Svetosavski omladinski centar u svom sastavu ima pravoslavni vrtić, koji će sa radom početi u septembru, salu za odrasle i konačište za goste, te raspolaže sa 420 metara kvadratnih korisnog prostora.
Paroh Slijepčević zahvalio je svojim parohijanima, crkvi, Bogu i svim drugim institucija i pojedincima, posebno predsjediku Srpske Miloradu Dodiku, ministru Petru Đokiću i lokalnoj zajednici, koji su svojim donacijama omogućili izgradnju tog objekta.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izjavio je da je opština Kozarska Dubica značajno učestvovala u finansiranju izgradnje Svetosavkog omladinskog centra i ocijenio da je taj objekat neophodan Kozarskoj Dubici, prvenstveno zbog nedovoljnih kapaciteta Dječijeg vrtića "Pčelica".
On je najavio da će novoizgrađeni pravoslavni vrtić poslovati u okviru postojeće ustanove za predškolsko vaspitanje u Kozarskoj Dubica i pohađaće ga 25 do 35 djece.
"Ovo je bitan događaj za Kozarsku Dubicu, ne samo u obrazovnom, već i u smislu očuvanja vjere i tradicije", izjavio je Zlojutro.
Liturgiji i oveštanju objekta Svetosavkog omladinskog centra prisustvovao je i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi