V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

01.09.2015. - UTVRĐEN PROGRAM OBILJEŽAVANJA 20 GODINA „ODBRANE ZAPADNIH GRANICA RS I BIH OD HRVATSKE AGRESIJE“
Centralna svečanost povodom obilježavanja 20 godina od „Odbrane zapadnih granica Republike Srpske i BiH od hrvatske agresije“ biće organizovana u Kozarskoj Dubici 18. septembra, potvrđeno je danas na sastanku pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja koji je održan u našoj opštini.
Obilježavanje ovog značajnog istorijskog datuma će početi u 9.00 časova svetom arhijerejskom liturgijom u Spomen- hramu Svete Petke, dok će brojne delegacije i najviši zvaničnici Republike Srpske, te predstavnici opština Kozarska Dubica, Kostajnica, Novi Grad i Gradiška polaganje vijenaca obaviti kod Spomen krsta na obali rijeke Une u 11.00 časova.
Obraćanje zvaničnika je predviđeno za 11.15 časova, nakon čega će uslijediti prigodan umjetnički program.
„Ovaj događaj je jedan od najznačajnijih za opstanak Republike Srpske. Regularna vojska Republike Hrvatske je zajedno sa muslimanskom vojskom izvršila agresiju, a cilj je bio da se pređu rijeke Una i Sava, te da se blokira Banjaluka i dođe do rijeke Drine. Time bi se riješilo pitanje Srba do kraja kao što je riješeno u Hrvatskoj gdje Srbi više nisu ni nacionalna manjina nego statistička greška“, rekao je Velimir Dunjić predsjednik pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja nakon sastanka.
On je naglasio da je zahvaljujući hrabrosti naroda i vojske RS odbranjena ova teritorija i spriječen zločin koji je trebao da bude završetak onoga što je ista koalicija 1941. godine započela na Kozari, u Donjoj Gradini i Gradišci.
Iz Ministarstva prosvjete i kulture su uputili inicijativu direktorima škola sa područja opštine Kozarska Dubica da na ovaj datum učenici završnih razreda budu obavezno prisutni obilježavanju. Osim toga uputiće se i inicijativa načelnicima svih opština koje gravitiraju na ovom području da organizuju besplatan prevoz za građane koji žele da prisustvuju događaju.
Kao i prethodnih godina 17. septembra u svim školskim ustanovama će biti održan istorijski čas o dešavanjima septembra 1995. godine.
Načelnik opštine Mile Zlojutro je izjavio da će opština Kozarska Dubica na dostojanstven način obilježiti ovaj datum koji se ne smije nikada zaboraviti.
„Ovih dana se moramo sjećati s tugom za našim poginulim sugrađanima ali i sa ponosom jer možemo reći da su Dubičani jedni od onih koji su na samom kraju rata spasili Republiku Srpsku“, rekao je Zlojutro.
Septembarski dani u Kozarskoj Dubici se obilježavaju nizom komemorativnih, kulturnih i sportskih manifestacija među kojima je godišnjica pogibije majora Milana Tepića, Dan 11. dubičke brigade i obilježavanje 19. septembra u Donjoj Gradini kada je završena agresija.
Načelnik opštine za sutra je zakazao sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje septembarskih dana kako bi se utvrdili detalji za obilježavanje ostalih značajnih datuma u septembru 1995.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 6-2
  Da li ste zadovoljni dinamikom modernizacije puteva i ulica na podrucju opštine Kozarska Dubica?

  Da
  Ne
  Anketa 6-1
  Da li placate komunalnu naknadu?

  Da
  Ne